skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Základy ss elektriky :-d
21:28:02
25.05.2009
25.05.2009

kovy
-> Peťa Klíč: Jo jasný stačí...teď mi vlastně došlo že já sice na tom drátě nic neměl připojený páč sem ho vypojil ale v tý spínačce je spojenej s těma ostatníma takže tam se to mínus bere:-D...no řikám že jsem přepracovanej...
21:19:29
25.05.2009
25.05.2009

Strašlivý Píďa (aka PeťaKlíč)
takže bych to shrnul pro přepracovaný.
na tom drátě je nějakej spotřebič, jehož odpor je (relativně) malej a druhej konec toho spotřebiče vede na -. takže pokud strčíš na + jeden konec voltmetru a druhý konec na ten drát tak vznikne situace že naměříš napětí baterie, jelikož voltmetr má (teoreticky) nekonečnej odpor.
takže ten teoretickej mínus se na tom drátě bere přes odpor kterej má ten spotřebič (podle toho co říkáš zapalovací cívka, kontrolka dobíjení, kontrolka mazání, uzávěrka volnoběhu a čertvícoještě) a ve chvíli kdy ZAPNEŠ tu spínačku tak se změní poměry tak že se na ten drát dostává přes (teoreticky) nulovej odpor to tvoje plus.
stačí?
na tom drátě je nějakej spotřebič, jehož odpor je (relativně) malej a druhej konec toho spotřebiče vede na -. takže pokud strčíš na + jeden konec voltmetru a druhý konec na ten drát tak vznikne situace že naměříš napětí baterie, jelikož voltmetr má (teoreticky) nekonečnej odpor.
takže ten teoretickej mínus se na tom drátě bere přes odpor kterej má ten spotřebič (podle toho co říkáš zapalovací cívka, kontrolka dobíjení, kontrolka mazání, uzávěrka volnoběhu a čertvícoještě) a ve chvíli kdy ZAPNEŠ tu spínačku tak se změní poměry tak že se na ten drát dostává přes (teoreticky) nulovej odpor to tvoje plus.
stačí?
21:06:57
25.05.2009
25.05.2009

matisek
-> kovy: Ak si si istí že medzi spinacou skrinkou a miestom kde to meriaš nieje žiadny spotrebič trebárs žiarovka atd.tak tam tú kostru musí jedine púštat tá skrinka.Inak s elektriky som blb ale s tímto som kedisi tiež špekuloval.
20:14:17
25.05.2009
25.05.2009

kovy
-> FORM: Jasný tim ych si vysvětlil některý kablíky ale ten na kterym má bejt "plus" jenom po otočení klíčku tudíž je spínací skříňka jako klasickej spínač ne.?..tudíž když je klíček v nulové poloze tak je to prostě vypnutý a nemůže se na to ani zaboha dostat kostra ne?..
19:25:50
25.05.2009
25.05.2009

FORM - zlomená ojnice
-> kovy: Jakmile máš vypnutý klíček a nemáš tedy na vodiči potenciál baterie, neteče ti proud z baterie do spotřebičů na kabelu připojených, je potenciál vodiče těmi spotřebiči "tažený" na kostru. Přes spotřebiče se ti ten kablík potenciálově přikostřuje, samozřejmně přes impedanci (odpor) těch spotřebičů, tedy to není "dokonalé" propojení.
18:50:58
25.05.2009
25.05.2009

kovy
No tak už jsem asi přepracovanej...
Nikdy jsem si nemyslel že se budu ptát na tak banální věc...ale mam problém:)
Momentálně nějak nechápu jak můžu v jednu chvíly mít na kabelu - a hned na to zase +...?
Už mi to fakt nějak nemyslí...snad tam ma byt jen jedno z toho a pak nic ne?...prostě nechápu jak na jednom kabelu můžou byt oba potencialy...když mam vypnuty kliček tak je tam kostra a když otočim do prvni polohy tak je tam plus...takže dejme tomu jako klasický spínaný plus třeba na radio...ale kde se tam bere předtim ta kostra?....dík za názory:-D...
asi potřebuju kopnout do hlavy...:)
Nikdy jsem si nemyslel že se budu ptát na tak banální věc...ale mam problém:)
Momentálně nějak nechápu jak můžu v jednu chvíly mít na kabelu - a hned na to zase +...?
Už mi to fakt nějak nemyslí...snad tam ma byt jen jedno z toho a pak nic ne?...prostě nechápu jak na jednom kabelu můžou byt oba potencialy...když mam vypnuty kliček tak je tam kostra a když otočim do prvni polohy tak je tam plus...takže dejme tomu jako klasický spínaný plus třeba na radio...ale kde se tam bere předtim ta kostra?....dík za názory:-D...
asi potřebuju kopnout do hlavy...:)