-> kraska98 12.09.23 12:06:21: Přesně tak - Škodovky jsou na tohle zlaté

V Å jsem do loňska měl Akumu, kterou jsem kupoval v roce 2011 - a přežila i období, kdy auto 3 roky stálo bez hnutí v garáži (jen byla vyndaná mimo vůz). Teď mám v Å Exide (po roce není co hodnotit, jen to auto spíš stojí, než jezdí, před zimou vždy baterku dobiji a odpojím).
Ve 130LPG jsem protočil už mraky baterek - výhoda toho auta je, že se tam vejdou i větší akumulátory, takže dojíždím baterky, které s prvními mrazy občas někdo ze známých či kamarádů vyhazuje z "tédéíček"

Taková baterka mi ve 130LPG funguje dalších pár let.

Vlastně za svůj život jsem kupoval jen 4 nové autobaterie (z toho 3 do Å) - první byla nějaká TAB někdy po koupi auta (mám jej od 2003, takže to mohlo být 2005 +-), pak ta Akuma (2011) a vloni ta Exide. Pak jsem před cca 6 lety kupoval novou Bannerku (obyčejná řada Starting Bull) do 130LPG a ta mi vydržela jen 3 zimy - ale dostávala hodně na frak - tehdy mi za chladna 130LPG nechtěla chytat na plyn a tak jsem tu baterku občas vytřískal při startu (často jsem použil startér k tomu, abych vyjel s autem do kopce z brány na ulici a mohl vůz spustit dolů z kopce a pokusit se o letmý start) a tehdy jsem měl s tím autem nájezdy kolem 35-40 tisíc km ročně...
Tu Bannerku mám taky stále jako zálohu, ve 130LPG jsem ji nahradil zánovní Starline, kterou jsem koupil za 200 na Aukru a ta vydržela další 4 roky (vloni jsem ji vyměnil za nasocklou AGM Exide, která je tam dodnes).
Jinak tu mám 3 baterky jako "zálohu" (které jsou už nic moc, ale v nouzi dobré) a jednou za 3-5 let odvezu všechny nasbírané olověné akumulátory do výkupu a koupím tam protiúčtem novou 44Ah baterku a ještě dostanu pár stovek na ruku

- odtamtud jsem měl tu Bannerku i Exide, kterou mám v Å...
Ještě mám vlastně Volvo a tam je nějaká baterka od koupě - tehdy byla úplně mrtvá, že se ani nerozsvítily kontrolky (auto 2 roky stálo), ale po nabití přežila jednu zimu (auto mám od října loňského roku) a na jaře další vybití do mrtva (zaseklý spínač v zámku dveří a auto měsíc stálo s rozsvíceným osvětlením podlahy u spolujezdce a pozičkou ve dveřích) a po nabití zase OK, i když auto od jara do podzimu používám jen jako operativní zálohu (když někomu servisuju auto, tak mu půjčím Volvo, nebo když bych potřeboval servisovat 130LPG..., takže Volvo toho moc nenajezdí)...