Jak poznat dobrej 5q ?

prohledat
13 příspěvků (zobrazeno 1 až 13) od 18.04.2005 do 19.04.2005, založil/a kaipan
řadit dle data
18:03:06
19.04.2005
Labros
jasně to co jsem myslel tak to spíš hrozí u přítelkyně která tak neumí se spojkou... prostě cukne spojkou a jedna strana zabere dřív takže se auto tak jako rozvrtí. při nižších rychlostech je to samozřejmě horší protože při vyšší se ta vůle rychleji vymezí.
18:01:22
19.04.2005
COL
Jam tam mam taky nejakouvuli, ale taky nejsem s to odhadnout jak velkou, prevodovky jsou obe po oprave. Bohuzel nemam srovnani, nebot novou prevodovku jsem v ruce nemel, takze nevim, co uz je patologicky. Problemy zatim nemam.... Kazdopadne ty vibrace, co popisujes, stejne jako pripadny kuckani a cukani motoru tomu ani v nejmensim nesvedci.
17:53:18
19.04.2005
Labros
no čoveče v ruce úhloměr bohužel nemám - odhaduju tak 5-10 stupňů, když zkouším jednu poloosu vůči převodovce
17:47:10
19.04.2005
COL
a jak je ta vule velka?
17:39:58
19.04.2005
Labros
ono by mu bylo asi jedno, jestli je vůle v převodech, nebo v diferáku, prostě lepší převodovka bez vůle, než s vůlí, mám totiž dvě auta na jednom převodovku bez vůle a na druhým s vůli a je to pěkně na h***, když zabírá jedno kolo dřív než druhý. Při nedostatku citu se spojkou to dokáže auto i pěkně rozvibrovat.
17:36:17
19.04.2005
COL
2Labros: Jo, ale bude to i s vuli prevodu, ktera, ac se to nezda, je. Zkus si tocit sem a tam mrkvi a dirou pod vypinacim valcem spojky koukej, kdy az se pohne talirovy kolo. Spis bych tam soupnul klouby a tocil s nima proti sobe (a pak zas opacne) a koukal, jak a kdy se hejbe skrin diferencialu, pripadne bych ji nejak zafixoval, ale nemam ted napad jak to udelat bez vule.
17:29:08
19.04.2005
Labros
Možná by se poznala vůle v diferáku? Zafixovat mrkev a jeden unašeč a zkoušet vůli v druhým unašeči? Já ji mám dost hroznou.
17:27:30
19.04.2005
COL
Oprava vyjde podle toho, co chces nebo musis menit. Rozborka sborka s nastavenim soukoli stoji v rozmezi 1500-2500 Kc. Origo synchron 150-300Kc, ale nikde nejsou, neorigo do 100Kc, ale neni to ono. Vsechna loziska+gufera cca 2000Kc, podle toho kde a jaky koupis. Kolecka taky podle toho, kde sezenes, ale malo kde neco maji. Staly prevody na 5q a stromecek nemaji uz nikde, na 4q jich jeste sem tam par je (stejne jako celych 4q prevodovek).
07:28:37
19.04.2005
kaipan
A na kolik taková generálka vyjde ? A co by se na ní dalo ještě vylepšit ?
23:20:18
18.04.2005
Gryzly
-> Jirik: Jo takhle to je asi nejlepsí kór když si máš vybrat.
Taky v diferáku je napříč taková hřídelka a ta by neměla bejt vymačkaný uložení.
22:42:32
18.04.2005
Jirik - zrušená registrace
Jetou převodovku se vyplatí vždycky rozebrat.
Nechat udělat synchrony na nejpoužívanějších kvaltech jako je 1 a 2 a pak nechat půlky utěsnit.
Je to lepší než to namontovat do auta a pak zjistit zradu a zase to vyndavat.
18:09:50
18.04.2005
COL
Bez rozebrani nebo testu na aute toho mnoho nezjistis, leda tak to, jestli je ta prevodovka uplne hotova.... Co se da je prohlidka stalyho prevodu a diferencialu. Sunda se vypinaci valec spojky, spusti se tam zarovka na drate (svitici) a prohlednou se povrchy zubu (hruska i talirove kolo), musi byt bez povrchovych kazu. Tez se zkontroluje jesli srouby taliroveho kola jsou utazeny (maji sice zajistovaci plech), ale casem se uvolni (mozna dusledek utazeni moc velkym momentem a nasledneho natazeni sroubu) a v rozsahu toho, co jim dovoluje ten zajistovaci plech jsou volne. Nekdy maji utrzenou hlavu. Jeste je trosku videt do kose diferencialu, tak kouknout jestli tam nebude videt neco patologickeho, cep planetoveho kola se pri otaceni diferencialem nesmi tocit.
Diferencial nesmi mit zadnou vuli, ale to by se velmi rychle rychle projevilo na stavu zubu staleho prevodu, takze bych to zas tak detailne nezkoumal..... Co se tyce zbytku lze jeste celkem snadno sundat predni viko a zjistit stav kolecek 5q a hlavne utazeni matic obou hridelu. Vic uz snadno udelat asi nejde, muzes zkusit radit kvalty a tocit mrkvi, ale tim muzes zjistit leda to, jestli je prevodovka uplne mrtva nebo ne.
14:47:11
18.04.2005
kaipan
Mám doma 5q převodovky z Rapida a potřebuju vědět, jak poznat, která z nich je lepší a kterou mám dát do auta ? Jde to vůbec nějak poznat ? Díky
Extreme Tyres