skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
volnobeh
09:12:27
27.04.2005
27.04.2005

King
2 stistch: Byl jsi klasicky potrestan za provineni se proti pravidlum pouzivani S1xx, kterazto byla stvorena jako priblizovadlo nasich tatiku a dedu pro pianko vikendovou jizdu na dáču tzv. "pantáta" stajlem :) Klasikou je, ze po nekolika km "sportovni" jizdy" se vysroubuje cervik zaslepujici volnobeznou trysku 1. stupne (cervik nad elmag. ventilem). Obecne je volnobeh haklivej na jakoukoliv miniaturni zmenu fyz. podminek v sani tzn. jakakoliv zmena (pod)tlakovych pomeru zpusobi drastickou zmenu bohatosti smesi a tim i otacek, nekdy az po chcipnuti. Takze jakakoliv netesnost od tesneni sani-hlava az po nasavaci vzduchovej filtr (v pripade lpg az po nasavaci douru airboxu) rozhazuje volnobeh. Nejmarkantnejc se projevuje netesnost v oblasti pod klapkama, kam usti "tenky praminek" volnobezne smesi natrimrovany na lambda=1 a kazdej cm3 falesne nasateho vzduchu pod klapku zvenci podstatne ovlivni volnobezny otacky smerem dolu. V karbu samotnym, pak je dulezita stabilita nastaveni zakladni polohy obou klapek, tesnost prvku pro nastaveni volnobehu (oba srouby), tesnost volnobeznyho kanalu (vyse zminenej cervik, tesnost elmag. ventilu). Tady bych vypich, ze ten ventil muze jednak netesnit v dosedaci plose na karb a jednak rad netesni jako celek tzn. prisava kolem plastovyho vicka z kteryho trci kontaktni sroubek s fastonem. Klasika je prohnuta spodni priruba SEDRu. Nemene klasickou zavadou je jakakoliv netesnost na hadici pripojky podtlaku pro posilovac (povolenej naustek na sacim potrubi, chybejici spona na hadici, zpuchrela hadice, netesnici naustek na posilovaci, netesnici posilovac). ...ufff :)
17:58:32
26.04.2005
26.04.2005

stitch
tak u 105tky to bylo vypadlym kabilkem z karbce..
ale kdyby mi nekdo poradil co vse ma vliv na volnobeh byl bych rad.. jak rikam u 130tky me to kdyz vyradim tak nejak kolisa az klesne a fcipne..
ale kdyby mi nekdo poradil co vse ma vliv na volnobeh byl bych rad.. jak rikam u 130tky me to kdyz vyradim tak nejak kolisa az klesne a fcipne..
16:11:24
26.04.2005
26.04.2005

stitch
je pravda ze jak jsem tu 105tku prohnal cejtil jsem neco spalenyho.. tak to bylo asi nejaky tesneni a nekudy mi tam jde vzduch to jsem si myslel..
15:30:23
26.04.2005
26.04.2005

Zbyněk
-> stitch: víš určitě že Ti to hned chcípne nebo se jen rozsvítí kontrolky? Mi se stávalo že to po lehkém točení (6t RPM) a vyřazení klesly otačky tak na 500/min a to se rozesvítí všechno ale pak se to rozběhlo normálně, potom jsem měl jednu 120-cku a tam jsem horkem prohnul přírubu pod karbecem a to nasavalo falešný vzduch a taky to chcípalo, nebo můžeš mít jen přisrané trysky nebo lehce vychozený plovák nebo něco ůplně jiného nevim nevim!
15:06:18
26.04.2005
26.04.2005

stitch
u 105tky mi to zaclo delat dnes.. pri ceste do skoly jsem ji trosku potrapil cca 5000ot.. od ty doby me to fcipa pri vyrazeni.. driv to dalo taky ale ne tolik.. otacky volnobezny drzela vzdy hezky, ale nekdy to z niceho nic fciplo.. no a odedneska to dela dost.. ani nestihnu preradit.. co to muze byt?? respektive co vsechno ma vliv na volnobeh?
u 130tky mi to dela problemy uz od zacatku,. na podzim jsem mel na repasi katrbec .. trosku to pomohlo.. ale otacky nedrzej.. pomalu se snizujou az to fcipne..
u 130tky mi to dela problemy uz od zacatku,. na podzim jsem mel na repasi katrbec .. trosku to pomohlo.. ale otacky nedrzej.. pomalu se snizujou az to fcipne..