Dat karton pred chladic ?

prohledat
39 příspěvků (zobrazeno 1 až 39) od 09.12.2005 do 12.12.2005, založil/a laky
řadit dle data
20:26:50
12.12.2005
King
2 COL: Jasne, muzu zkusit i tak, ovsem vzhledem k tomu, ze jezdim co nejvic nalehko, davam prednost pustenymu topeni, takze me spis zajimaj vysledky pri realnym provozu. Vyhrivani saciho nemam. Nevim, jestli spravne chapu, ale teplota v termostatovy skrini je vcelku konstantni a ukazuje ji palubni teplomer4
17:59:41
12.12.2005
COL
King: prima, jen nezapomen mit vypnute topeni a vyhrivane sani, pokud ho mas, aby se tam nemichala zadna dalsi voda. Ovsem chtelo by to mit celkem presnou predstavu i o teplote v termostatove skrini, aby slo odhadnout v jake poloze byl termostat.
17:40:25
12.12.2005
Tomáš SK
-> King: Len do toho! 5
16:51:35
12.12.2005
Kalibán123 - zrušená registrace
Nebo třeba starší Karosy a Avie to mají. A jelikož to je zjevně dělané přímo na tyhle auta tak nepředpokládám, že by to někdo dělal doma a nedovedu si představit třeba takový Dopravní podnik s několik desítkami starších Karos jak jim to někdo šil.
16:22:54
12.12.2005
King
2 COL: Treba takovou 1000MB nebo stovici si po strance chladiciho systemu dovolim oznacit jako me detailne znamou4 Ale je fakt, ze vzhledem k chladici u motoru a vrtuli chladice natvrdo hnany motorem je to trosinku jina situace. Nicmene asi tu rukavici zvednu, protoze jsem si vzpomnel, ze se mi nekde vali teplotni cidlo se sponou na trubku, ktery jsem pouzival pro snimani teploty na S100 (regulace elektrickyho vetraku na chladici). Takze to lze elegantne pripnout na vstupni natrubek vodni pumpy a merakem zjistit vstupni teplotu vody bez zakryti predni masky nebo s castecnym zakrytim - uvidime4
15:32:38
12.12.2005
COL
Jiny kary nema cenu nema cenu brat v potaz, pokud nevim, jak je tam zapojena voda. Jedinou odpoved da nekolik teplotnich cidel rozmistenych v okruhu a pokus s deckou.
15:28:35
12.12.2005
King
Diskutujeme, protoze vsechno jsou to jenom teorie a to, ze spousta aut to pouziva je fakt. V uvahach obvykle vychazime z toho, ze termostat se chova idealne, coz se asi nechova atd. Nakonec na starsich karach se uz vyroby montovali roletky pred chladic nebo si je lidi domontovavali a asi to k necemu bylo.....V Rossii jezdilo s deckou pred chladicem docela dost samohybu :)
14:39:56
12.12.2005
Labros
To co napsal COL na tom jsme se tady shodli již dřív, tak nevim, proč o tom diskutujeme pořád dokola 9
14:37:39
12.12.2005
COL
spravne melo byt: "(tedy bude zaviset na vykonu a prutoku vody)"

A zaver je ten, ze decka je nanic - presneji receno muze to s ni lepe topit - ovsem pokud k tomuto efektu dojde jsou jiz odebrany
veskere rezervy chladiciho systemu a riziko vareni rapidne vzroste.
14:24:59
12.12.2005
COL
Ja mam tedy za to, ze jedinym prinosem decky je to, ze do motoru nejde prilis studena voda a nevznikaji tam zbytecne velke teplotni gradienty... Pokud termostat funguje dobre je v jeho miste stale stejna teplota +- neco malo. Pokud je venku velka zima muze se stat, ze staci chlazeni pres topeni a ofukem motoru a voda v hlave vubec nedosahne teploty, kdy se termostat otvira. Decka to nijak nezmeni... V pripade, ze se termostat dostane do oblasti, kdy se otvira - coz znamena, ze k uchlazeni je treba chladice, je mozny deckou teplotu vody zvysit, ale termostat pak uz bude povetsinou scela otevren a jeho regulacni schopnost je pryc, vykonova rezerva chladiciho systemu je pak minimalni a je vyssi riziko zavareni.

Ted mne ale napada, ze nebude prilisny problem ani s tou studenou vodou na vstupu do motoru, protoze pokud to vezmu jako zpetnovazebni system, kdy budu uvazovat konstantni teplotu v termostatu a to, ze ohrivani vody v motoru probiha vzdy stejne bez ohledu na decku (brano zpetne od konce, kde mam konst, teplotu) bude tedy teplota na vstupu dana pouze tim, jak vodu ohriva motor (tedy bude zaviset vykon a prutoku vody) - nebude tedy zaviset vubec na decce - vse samozrejme za predpokladu, ze termostat je v pracovni oblasti a ne v nektere ze svych krajnich poloh. -> Jinymi slovy teplota vstupni vody namichana z ledove vody z chladice, obtoku pro expanzku a vratky od topeni bude pro urcity rezim motoru vzdy stejna (bez vlivu decky), rozdil bude jen v mnozstvi te ledove vody z chladice, ktera se primichava.
12:46:34
12.12.2005
Pavel P..
-> King: Jak jsem psal měl ho na burze jeden chlap co jezdí po srazech a prodává různý nárazníky křídla apod. má modrou fabii kombika trochu oplastovanou na velkejch kolech a na střeše vozí takovou tu rakev. a určitě to nedělá doma na koleně. je to z černýho plastu a padne přesně do masky. ale nevim kolik to stojí.
12:41:02
12.12.2005
King
2 Labros: No pockat, nekdo se tady na foru dusoval, ze videl nejakej deklik pred chladic i na fobiji a vubec to nevypadalo jako home-made4 Chapu, ze pri poskakovani v Praze, se to neprojevi, ale pri jizdach mimo mesto v mrazech se to nepouziva asi pro nic za nic.....
10:27:30
12.12.2005
Labros
-> King: Tím nechci zpochybňovat tvůj názor 4
10:26:29
12.12.2005
Labros
-> King: No ale na fábku se žádná dečka nedává, nebo taky? 1
17:00:39
11.12.2005
PeterP136
-> King: V zime sa proste termostat natolko neotvori a prietok vody cez chladic bude mensi. Je mi jasne ze sa neotvori preto lebo sa sustava natolko neohreje, tak ze aj v kureni bude voda o par stupnov chladnejsia, ale tuto nedokonalost klasickeho chladenia obabravat deckou pred chladic moze byt v uz spominanom stupaku cesta do pekiel.
Na druhej strane musim uznat, ze som uz isiel so skodovkou v takom pocasi, ze po zastati bola cela v ladovom pancieri, vratane mriezky pred chladicom pricom ten lad bol suvisly a fungoval ucinnejsie nez decka :). Ale netusim ci ma takto zasnezilo este pred certovicou (horsky priechod) alebo az za nou ale chladenie si to ani nevsimlo.
14:55:51
11.12.2005
hymla
-> King: souhlasím
14:12:43
11.12.2005
King
Ta teorie kapanek slozitejsi. Rozebiral to tu kdysi tusim COL (?). Termostat skutecne reguluje spojite, ale odsad-pocad. Tzn. schopnost spravny regulace se da zajisti jedine do urcity rozdilu teplot mezi vstupem a vystupem. Cili proc v chladici zbytecne prechlazovat vodu (prenos tepla z media na proudici vzduch je skoro dvojnasobnej nez v lete)? 4
13:46:18
11.12.2005
PeterP136
-> hymla: V mojom aute to vyzera tak ze teoria = prax. Az na ten pokles rucicky teplomera po vyputi a zapnuti motoru :).
12:10:58
11.12.2005
hymla
-> PeterP136: njn teorie 40
11:23:26
11.12.2005
PeterP136
Inac mne teplomer ukazuje sice divne, ale pri zarhievani sa proste doplazi na iste miesto v bielom poli a tam ostane ako pribity. Ziadne poklesnutie rucicky sa nekona. Ale pamatam sa ze to volakedy hned po kupe robilo. Potom sa menil termostat a uz to potom nerobilo. Ani po zgeneralkovani chladenia a dalsej vymene termostatu (vzdy wahler made in germany) to znovu nezacalo 5
11:17:50
11.12.2005
PeterP136
-> hymla: Je pravda ze netusim ako v reali termostat funguje. AL epodla terorie by sa mal velmi rychlo ustalit a ostat potvoreny odla potreby motora a schopnosti chladica az na zmeny v jazde. Ale cez chladic ma po prvom otvoreni prudit nepretrzity aj ked podla potreby meniaci sa tok vody a nie ako som pisal 0 a 1. Takze ak je termostat funkcny a spravne namontovany, nevidim pre decku, karton, alobal, ... iny dovod nez zvyk alebo prinos nez v chraneni chladica pred odletujucimi kamienkami. Inac zaujimave by to bolo s deckou a prudkym stupanim., ktovie ci by sa to uchladilo.
09:09:39
11.12.2005
hymla
-> PeterP136: jo jasně zě první otevření nažene do motoru ještě studenou vodu ,ale pak už je to v poho
a co se týče termostatu tak je to pravě opačně on funguje v závislosti na teplotě a když otevře taplá voda jde prič a s nezakrytým chladičem jde studená do motoru tak dlouho dokud zase termostat nezavře a to nějakou chvilku trvá ,takže motorem proletí dost studené vody zbytečně
-> Bloody: díky
02:01:19
11.12.2005
Bloody
Jooo to my mame origo decku jeste z mototechny.... a fotr rika je to nutny dat... tudiz plne souhlasim s HYMLEM
23:29:51
10.12.2005
Vojta - zrušená registrace
-> Gryzly: Totez jsem dnesk videl na nejake oktavce...:)
22:33:58
10.12.2005
PeterP136
Videli si vir v expanzke pri nastartovanom motre? Ona ta voda co vstupuje do motora nemusi byt vobec prechladena.
Okrem toho pri prvom otvoreni termostatu vam nepomoze ani zastriekanie celeho chladica do montaznej peny, kedze tam bude ladova voda zatial co motorek bude ohriaty na krasnych 80 stupnov. Este stastie ze termostat nefunguje tak ako si niektori ludia myslia a teda ziadna logicka 0 a 1, ale pekne pomalicky po kusocku.
A netusim co mate s tym kurenim. Ja si na skodovke musim zapnut ventik len ked idem pomalicky, pretoze vtedy pretlakove vetranie nestaci, ale ked zapnem ventik na pomaly beh, tak po chvili sa neda v aute vydrzat a pri 90km/h musim skrtit prietok vzduchu alebo pridat studeny vzduch, inac sa idem upiect. A takyto rezim zacina po 3km (nedavno som si tu vzdialenost schvalne odmeral) po rovinke bez zastavovania, pri 60km/h.
21:35:49
10.12.2005
Pavel P..
-> Gryzly: To na tu fabii jsem dneska viděl na burze. takovej plast vytvarovanej přesně podle masky,
21:32:12
10.12.2005
Gryzly
Já mám už tři roky starej kus koberce kterej mám bud místo plastové masky kterou jsem dlouho neměl, nebo pod mřížkou před chladičem. na horní úchyty chladiče jsou otvory v chladičovce, tak tam to mám.
Jinak jsem dnes viděl Fabii a ta měla na přední masce namontovavej takovej kus plastu, vypadalo to jako sklo s tmavou folii ale byl to plast. Mělo to tvar přesně podle masky chladiče a otvor na otvírání kapoty a určitě to nebylo nějaký HomeMade
20:20:43
10.12.2005
Pavel P..
Já jsem nainstaloval taky kus tuningového kartónu před chladič a dneska se mi půlka rozmočila tak tam asi dám nějakou tmavou folii přes 3/4 chladiče aby to nevypadalo blbě.
A rozdíl v teplotě topení jsem dneska docela pocítil, teď v zimě je těch pár stupňů navíc znát.
20:12:19
10.12.2005
King
2 hymla: presne tak, bez castecnyho zakryti chladice v zime se neda garantovat 10C teplotni rozdil mezi vstupem (pumpa) a vystupem z notoru (termostat). Vysledkem je prechlazena 1. vlozka valce. Pouzivam nevzhledny kus kartonu pres pulku laminatovy masky :)
19:35:44
10.12.2005
hymla
-> Vojta: stačí dát černou fölii před chladič (za mřížku) a vypadá to jako origo
-> laky: jinak je asi lepší to z 1/2 nebo 2/3 zakrýt protože po startu ti voda koluje jen v malém okruhu ,ale jak se ohřeje na teplotu kdy otevře termostat tak letí teplá voda dopředu (3metry = spousta vody) a studená do motoru který ji zase ohřívá na teplotu pro termostat a tak pořát dokola (teplotní šoky pro blok) myslím že je dobré omezit chlazení právě zakrytím aby se do motoru vracela voda okolo 60 stupňů
19:00:21
10.12.2005
Vojta - zrušená registrace
Ja bych to taky nezakryval a podle me to taky nejak nehezky vypada... nejake kartony, alobaly a kdo vi co
11:54:58
10.12.2005
Sita
honzam: kdyz je teplota kolem nuly tak bych musel mit plny auto lidi a jeste vozik a jet aspon 50km vesmes do kopce abych to uvaril... coz nedelam

10:30:40
10.12.2005
KEAN
-> laky: U moji byvale skodovky sem to resil taky kartonem pred chladic protoze to vubec nechtelo tobpitAle ted co mam tu S130L tak ta topi v pohode i vzime
22:48:18
09.12.2005
Pavel P..
Nedávno jsem nalil konečně fridex asi 3 litry čistého do toho původního, a opravil topení které bylo zaseklý v pulce takže to topilo napůl, a teď když mám naplno otevřený tak se motor ohřeje na 70-75st asi po 3km jízdě ale na 80st se dostane tak až po 5km, celkem dlouho se to drží na těch 75st, a teď jem dal kus krabice před chladič ale mám pocit že je to stejný, ale takhle se to ohřívá az po té opravě topení a novém fridexu,
A topení zapínám až když je to aspoň na těch 70st.
Myslíte že je to tim většim průtokem vody přes topení a tim koncentrovanějším fridexem?
22:32:18
09.12.2005
minno
-> laky: v skratke:
ked nastartujes zimny motor - termostat je zatvoreny - voda koluje len v okruhu motora, mimo chladic (zakrytie vtedy nema vyznam), az kym sa motor nezohreje a neotvori termostat - voda zacne kolovat aj cez chladic - teplota trochu klesne lebo do okruhu sa dostane zimna voda - voda sa znova zacne zohrievat, ale kedze je chladic zakryty, zohreje sa trochu rychlejsie ako keby bol odkryty
1. pri kratkych pobehavackach po meste to prakticky nema vyznam
2. pri dlhsej jazde, kedy je termostat stale otvoreny to trochu lepsie kuri

Inac ja to mavam zakryte a nikdy som nemal problem v zime ani na dlhsich cestach (100km) s teplotou.
19:54:31
09.12.2005
Honza M
-> Sita: No ale kdybys jel někam dál tak víš co 1
19:52:27
09.12.2005
Sita
Moje zkusenosti ve zkratce:
1. Chladic zakryt uplne.
2.Termostat mam v poradku.
3.Motor se na 80C ohreje stejne rychle
4.Jezdim vzdalenosti radove 10-20km.
5.Motor se po ohrati na 80 ohrejva diky zakrytemu chladici dal, tipuju nekam k 90ti stupnum => vice tepla z topeni
6.Dal se nehreje protoze tak daleko nejezdim

shrnuto: je to proste lepsi ;-)))))))) (aspon pro mne)
19:21:58
09.12.2005
laky
Teraz v zime je dost chladno 2 a motoru dlhsie trva kym sa poohrieva. Kym ohrejem na 60 aj 10 min dakedy 6 a benzin sa len tak leje. Hocikde po meste ale vydim take finty ze skodovaci maju v predu zahatany priestor na prudenie vzduchu na chladic. Nereguluje teplotu aj tak termostat? Oplati sa im to?Bude teplota vyssia?Ak je to dobre tak preco to nemaju viaceri? Dik za nazor
Extreme Tyres