Programovatelné zapalování

prohledat
84 příspěvků (zobrazeno 51 až 84) od 02.01.2006 do 04.04.2006, založil/a Martin
řadit dle data
15:52:28
08.01.2006
COL
-> Tom: to se sice říká, ale ne vždy a ne pro všechna paliva je to pravda... Já bych si z přítomnosti čidla klepaní nedělal moc naděje na nějaké zázraky a raději bych začal experimentovat alespoň s tímhle. Krásně by se tím třeba ověřilo jaký přínos by tam to čidlo mohlo vůbec mít. A kyby se ukázalo, že je to opravdu tak drastický přínos, dalo by se dobastlit.
Pokud to chceš mít ale hogofogo, musíš buď koupit profi univerzální jednotku, nebo si to sám postavit, nebo použít nějakou sériovou, kde nejsou použity zákaznické obvody (např. nějaké verze simos 2) a kterou si naprogramuješ vlastním softem - ovšem i tak bude potřeba někde splašit schéma, nebo si ho podle té jednotky sám nakreslit - což je docela chuťovka... jiné možnosti nejsou 4 5
15:05:39
08.01.2006
Tom
-> COL: No pokud se budu pouštět do něčeho takového jako je programovatelné zapalování, tak chci aby to mělo opravdu nějakej přínos, a né jenom pohodlnější ladění křivky odtředivky. Jak se říká nejlepší výkon motor podává s předstihem těsně před hranicí detonačního spalování, takže bez toho čidla dávat takovéhle zapalování je jako zastavět do feldy motor ze 120citky.
14:03:07
08.01.2006
COL
-> Tom: no mohl bys to udelat tak, ze bude zvlastni elektronika, ktera vyhodnoti signal z cidla a zataha za nozicku zapalovani....
A jsi si jist, ze potrebujes cidlo klepani?? - Jednak se bude muset resit vyhodnoceni signalu a za druhe i tak nejlepsi cidlo klepani je ucho...6
13:25:52
08.01.2006
Tom
-> Martin: Samozřejmě vyřešid jde všechno, ale musí se tomu taky rozumět. A já pořebuju aby to podle čidla umělo aktuálně dočasně upravit předstih.
13:19:01
08.01.2006
Martin
-> Tom: Já teda nevím, na jakém principu pracuje čidlo klepání, ale toto zapalování má několik vstupů, pomocí nichž jde opět křivka upravovat, takže třeba by to nebylo neřešitelné.
11:36:57
08.01.2006
Tom
-> COL: Já bych ho klidně prubnul, ale chybí mi u toho možnost použití čidla klepání, teda aspoň si to myslím. Napsal jsem výrobci, ale ještě mi neodpověděly. Cenu maj dobrou, ja to vlastně za babku oproti profi zapalování který začínaj na 30tisících.1
20:02:15
07.01.2006
COL
No rozhodne je to lepsi nez alchymie s klasickou mechanickou regulaci.
Nekdo do toho rizika jit ale musi, jinak se o tom bude jen kafrat. TAk to nekdo zkuste. Ja to nebudu, ja mam zapalko svoje. Muzu se jen podelit o hledani krivek predstihu, az to bude u mne aktualni.
19:53:00
07.01.2006
Martin
-> COL: Tak v tom se nevyznám, ale na tom Trabantu mi to učarovalo. Tak jsem si říkal, kdyby něco podobného existovalo na škodovku, co by za to někteří lidé, co se předělávají s mechanickou regulací dali.

Když si představím kuchání rozdělovače a výměna pružinek všelijaké přibrušování a stejně to nikdy nebude ideální, nebo kliknu v notebookovi na křivku a celou si jí posunu nebo úplně předělám...

Jenom si momentálně toto zapalování nemůžu dovolit, protože tuším, že to nebude bez problémů a dokud to někdo nevyzkouší, je to dost rizikové.
19:40:45
07.01.2006
COL
Jinak mi pripada, ze ta vec ma jeden podstatny problem pri provozu s indkucnim snimacem. Sice pisou ze s tim jde pouzit, ale neni to pro nej navrzeno. Problem je podle mne v tom, ze komparacni uroven bude kolem tech 1.5v a v tom, ze teto hodnoty bude pri ruznych otackach dosazeno jindy, jinymi slovy, samo snimani bude trochu ovlivnovat predstih, coz neni idelani - pravda, pujde to vykompenzovat nastavenim krivky, ale ta uz nebude pouze krivkou predstihu, ale i kompenzace. Zit s tim, jako nouzovkou ale pujde. Vsechna seriozni rozumna zapalovani pouzivajici indukcni sminace snimaji pruchod nulou.... vcetne favoritiho zapalka... snima se to tak, ze jedno preklopeni shmittova ko nastane pri nabehu pulsu a druhe pri pruchodu nulou, ktery je velice strmy a jednoznacne urcuje polohu, nezavisle na otackach, dobeh pulsu je uz pak be efektu.
18:28:21
07.01.2006
COL
Tak uz to nekdo mate??? Jakym zpusobem chcete zjistovat prubehy predstinu? Nebo tam hodlate nakopirovat charakteristiku seriovych rozdelovacu? Docela by me to zajimalo....
14:26:57
06.01.2006
Johny Death
-> Pilot 105: no na to co se chysta už se planuje s větším rozpočtem :) a motor bych chtěm mít jako hlavní základ celýho auta :) čili nic pro něj není dost dobré :)
11:32:58
06.01.2006
COL
-> King: No je to mozny, ja uz si nepamatuju, co jsem kde vsude psal :o). 3A stredni hodnoty proudu je sakra dost na tranzistor s 200mOhm (bez chlazeni), navic vykonava ztrata se nesmi pocitat ze stredni hodnoty proudu, hodne zalezi na tvaru a vychazi to pak dooost jinak :o). Jinak jako spinaci prvek mam IRG4PF50W (snad) coz je IGBT 1kV/30A. Nijak moc se nehreje...
10:48:18
06.01.2006
King
2 COL: Jj, nepsal si uz o tom proudžektu tenkrat v komentarich na TW u clanku o "Fojtik's ETZ"? :) Jinak mosfety kolem 600V/26A (IRFP.., IXFH...), ktery v praci pouzivam na opravy spinanejch zdroju ustreden maj tusim Rdson asi 200mohm, takze pri strednim proudu 3A by snad tech 2W ztraty "rozfoukat" mohly? Kdyz to srovnam s bezne uzivanejma Darlingtonama v koncakach zapalovani, je to prast jako uhod......
02:40:32
06.01.2006
Pilot 105
-> Johny Death: Tak si připrav ještě hodně peněz při ladění na brzdě. Ne vždy je subjektivní pocit to nejlepší pro motor.
22:53:47
05.01.2006
COL
Je to pekny... Jen s temi 18A bych na jejich miste trochu brzdil, leda tak v hodne kratke spicce, jinak ten MOSFET upecou, pac MOSFETY, co snesou 300-400V zas tak maly RDSon nemaji....
22:32:24
05.01.2006
Johny Death
Moc cse mi to libi uz jsem tam psal mail asi do toho pujdu :) ale asi az na novem motoru cili tak za rok bude testovani aktualni .)
22:31:27
05.01.2006
COL
->King: jo COL neco takove resi :o).... Od prvniho napadu uz asi 5 let, ale poslank jsem nechal udelat teprve loni v breznu....
Polohu ale snimam na setrvaku dvemi indukcnimi cidly - jedno na zuby, druhy na referencni vystupek. Bohuzel pro mpi bude jeste treba doplnit cidlo k vacce nebo do rozdelovace, abych vedel v ktere puli z 720st. se mi klika nachazi, ale to hnedtaknebude.

Jinak fota prubehu a HW jsou u meho auta.

Ovsem tahle moje jednotka je uplne jinde, jak moznostma, tak cenou a nejen tim.... vlastne je pro 99.8% virtaku na nic.
21:42:06
05.01.2006
Libor
vetsinouse na to spoleham a je to vzdy naka jina banalni vec.jo nemam to konkretni co je tady na fotkach (mam to co je na strance primo na 350
20:29:55
05.01.2006
FORM - zlomená ojnice
Jo, taky jsem chtěl něco obdobného vyvíjet, ale není na to čas.
22:37:31
03.01.2006
Labros
-> Martin: ale ta věcička vypadá moc zajímavě
22:36:33
03.01.2006
Labros
-> King: To je přece v pořádku, když daná věc obsahuje software?! Tekhle by přece fungovalo i legendární auto od Microsoftu.
22:00:49
03.01.2006
King
2 Libor: Ted jsem trosinku mimo4 Ono tim, ze je to prijde na pat tisic jeste neznamena, ze je to v podminkach auta bezporuchovejsi, si teda myslim. Muj kolega kdysi vyvinu pro S100 neco podobnyho s PICem a ono se to obcas vesele "hryzlo" a pomoh jedine HW reset....
17:28:45
03.01.2006
Libor
ja to mam ve svi 350 a neni si na co stezovat!!! jelikoz je li zavada muzu to zacit hledat v palivu a elektriku muzu vyloucit
12:45:27
03.01.2006
Veron
zajímavá věc...
12:26:24
03.01.2006
King
2 Martin: A sakra, to neni zrovna stastnej princip, ale pomoci nataceni os rozdelovace (viz muj napad) by to slo mozna obejit.
Ten BMM rozdelovac bohuzel v sobe krome palce uz nic sofistikovanejsiho nema, BMM snima polohu setrvaku. Halovku ma rozdelovac z Fe 1.6, ale ten je do shade nepouzitelnej....
10:03:19
03.01.2006
Martin
Jo ještě dodatek, píší tam, že by to mělo fungovat i prostřednictvím kontaktního snímače (kladívka).
09:59:59
03.01.2006
Martin
-> King: Napadlo mě, že snad existuje rozdělovač teď nevím, snad z BMM, kterej nemá žádnou regulaci a má jenom hallův snímač (doufám). Je takovej malinkej, viděl jsem to jen jednou a blíže jsem to nezkoumal. Ale možná by byl nejvhodnější.

Jinak to zapalování pracuje na principu, že se nastaví hrozně velkej základní předstih a to zapalování to pak zpožďuje, což umožňuje tu regulaci. V tom asi bude trošku omezení, aby to palec stíhal včas rozdělovat.
Možná bude nutné rozšířit kontakt palce, protože zapalování dostane impuls od cívky s děsným předstihem, jednotka to zpozdí, ale když vydá impuls na cívku, tak už palec nebude u kontaktu daného válce, ale podstatný kus za ním.
Další alternativou by bylo pootočit tu růžici o přesný úhel a s tím pak nastavit to zapalování jako základní předstih.

Každopádně držím place, jestli se do toho někdo pustí. Vím, že cena oproti standardním zapalováním není nikterak horentní, ale bohužel sám na to momentálně nemám...
09:17:36
03.01.2006
King
2 Karlos: Na snimani otacek by stacil i vyslouzilejsi favo-rozdelovac na kterym by se zmrtvily obe regulace predstihu. Hlavni by bylo odstrenit vuli dole v unaseci (prevrtani na vetsi cep), novej kominek a novy rozvody.
Fe 1.6 pouziva taky snimani polohy klikovky rozdelovacem (ovsem pravdepodobne tam nejsou takovy "zemedelsky vule" jako na shade :)
Jinak neco podobnyho vyviji snad COL....
01:05:24
03.01.2006
dial K for Karlos
-> Martin: Nikdy jsem tohle nezkoumal, ale jediná věc, co mi na motoru chybí dořešit je právě zapalování "na míru" a když vidím tohle, tak bych dlouho neváhal, známý se zabývá diagnostikou řídících jednotek, dokonce i něco dokáže opravit, elektroniku v autě dělá celý život, tak tohle by pro něj zapojit byla hračka a věřím, že to určitě přínos mít bude a né malej, jelikož si vyrobíš ideální průběh změny předstihu přímo pro svůj motor, navíc funkce jako omezovač, ideální otáčky pro přeřazení, on-line monitoring atd.. Tohle se musí prostě zkusit a prakticky je to za tu cenu zadarmo.Asi do toho půjdu, jen mi není úplně jasný, jestli mi pro přesné snímání otáček motoru stačí rozdělovač, abych nakonec nemusel složitě předělávat na hallův snímač.Jistě to bude mít i nemalý přínos na životnost pístů, zakarbonování atd..
22:55:24
02.01.2006
Martin
-> honzam: Brácha to má v Trabantovi a zatím jenom chvála. Má to nyní krásně pravidelnej volnoběh, bohužel zvýšení výkonu o nějaké stádo koní se nekonalo. Ale spíš by to mohlo v tomto případě mít alespoň příznivý vliv na spotřebu.
Instalace není úplně snadná, ale již je vytvořen poměrně podrobný návod na montáž tohoto zapalování do Trabanta. Základní nastavení takéé bez problémů a již je vytvořeno několik verzí křivek, na které se dá jezdit. Ale zpravidla každý má tu "svou".

Jinak když jsme to testovali, tak je až neskutečné, co všechno si to nechá libit. Zkoušeli jsme nastavovat úplné kraviny a přesto to furt jelo 1.

Jinak strašně rád bych to nainstaloval i do škodovky, kde mi kamarád měnil pružinky v odstředivce, ale i přesto to není ono. Tohle by bylo mnohem pohodlnější a hlavně efektnější 4
22:47:58
02.01.2006
Honza M
-> Martin: A na tom trabantovi jsi to zkoušel? Je to těžké to nastavit? Možná bych do toho časem šel ale já bych neměl nervy na to nastavování 1 Uvidíme jak se k tomu vyjádří třeba King
22:42:58
02.01.2006
Martin
-> honzam: Právě, taky mě překvapilo, kolik blbin to dovede. Má to jak omezovač, tak kritickej stop. Na trabantovi docela sranda, když nastavíš omezovač na 2 tis, tak se s tím nedá skloro ani rozjet 3. A ta signalizace přeřazení je myslím taky slušná vychytávka.
Jinak se mi moc líbí online vizualizace a hlavně nastavování křivky za provozu.
Další dobrá věc je, že přímo v té jednotce máš pak 2 paměti na uložení křivek a mezi nimi můžeš přepínat i bez připojeného počítače jenom pomocí přepínače. Takže si uděláš třeba křivku pro městský provoz a na dálnici...

Bohužel se mi nedostává zbytečných 3tis bez DPH, na toho trabanta to stálo 2tis i s daní, tak to ještě šlo a navíc to už bylo odzkoušené.

Ale myslím, že pro zdejší závodníky by to možná mělo smysl.
22:23:18
02.01.2006
Honza M
-> Martin: Tak to je super. A dokonce to umí i omezovat maximální otáčky což tady poslední dobou chtěl někdo řešit. A dokonce to i signalizuje otáčky pro přeřazení. Jen nechápu jak se to zapojuje 6 Ale určitě to bude užitečná věc. Snad to někdo vyzkouší... 2
21:54:20
02.01.2006
Martin
Když jsem si dnes pročítal ty orgie, co lidé jsou schopní provádět při úpravě rozdělovače (klobouk dolů Kingu), aby dosáhli jiné charakteristiky předstihu, tak mi to už nedalo a zkusím přidat zcela nový pohled na tento problém.
Původně jsem s tím chtěl přijít, až to budu mít odzkoušené a až zjistím, zda je to vůbec reálné rozchodit. Bohužel není čas ani peníze, tak třeba se do toho někdo pustí...
Takže o co jde :
Nejaká firma IMFsoft vyrábí programovatelné elektronické zapalování. Já jsem se k tomu dostal zatím pouze přes Trabanty, kde to funguje naprosto spolehlivě. Pomocí přiloženého programu je možné za provozu měnit křivku předstihu po 10 otáčkách a umožňuje další regulaci přes vstupy. To je ale vše popsáno na jejich stránkách www.imfsoft.cz/hardware.a sp.

Nevím, jak to bude se škodovkou, ale snad by to mohlo také fungovat, jen najít člověka, který do toho půjde jako první a otestuje to. Zapalování by mělo brát impuls jak od kontaktního, tak od bezkontaktního rozdělovače.
Viděl bych to konkrétně na toto zapalování :
www.imfsoft.cz/hardware.a sp?id=3

Tak si počtěte a jsem zvědavý, co na to řeknete, mě se to moc líbí 1
Extreme Tyres