Ma tam ist predpisany olej. Kukni do manualu alebo ak ho nemas, tak na internete k tomuto preflaknutemu motoru urcite najdes manual mozno aj v reci blizsej nasmu usiam a ociam nez je anglictina. Dolezite je dodrzat aj minimalnu vykonnostnu triedu.
Ak myslis pod polo a plne mine oznacenenie rozsahu viskozit olejov tak mozem odporucat www.oleje.cz kde sa dozvies zase len to aby si tam lial predpisany olej. Ale je tam diskusia a tam ti s tymto motorom urcite poradia aj aj pekne pomylia zavisi od toho kto sa chyti a aku bdue mat naladu.
Vyhladavanie je tam nahouno ale nasiel som ti tam ze olej tdo tohoto motoru by mal vyhovovat aspon jednej z noriem VW 500.00, 501.01 či 502.00. Ak to teda na oleji najdes, tak vyhovuje aj keby to bol m6a :) (ale ten to na obale asi tazko bude mat napisane ;) ). Potom sa musi uz rozhodnut sam podla spotreby oleja a tucnosti penazanky a istej davky psychy (madit do toho nenalejem, alebo castrol to je super, ten ma pekny obal ;) ).
Moc narocny na olej ale nebude, moje esperko 1,6 16v 66kW sa uspokoji s API SG a viskozitou 15w40, 10w40 alebo 5w30 (ta posledna je 5w30 a nie 5w40 preto, lebo v case vyroby espera akosi 5w40 na trhu moc nebolo). A to je tento motor aspon hlavou urcite modernejsi nez ta vw opacha.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
olej do motoru s hyrostely
14:19:42
02.07.2006
02.07.2006

PeterP136
13:20:33
02.07.2006
02.07.2006

chooki
nazdar, sorry netyka sa to skodoviek, len jedna otazka, musi ist do motoru s hydr. vymedzovanim vole ventilov polosynt. alebo dokonca plnesynteticky olej ? Nestaci mineral, samozrejme vyssej vykon. tredy (min. SG-SJ) ?
Jedna sa o motor VW 1.6-55 kW, co nie je narocny motor, co sa tyka otaciek, ci tepelneho zatazenia...dik
Jedna sa o motor VW 1.6-55 kW, co nie je narocny motor, co sa tyka otaciek, ci tepelneho zatazenia...dik