skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Predstih je nejakej divnej
10:14:28
13.07.2006
13.07.2006

charon
-> Labros: ZAcinam na to bejt docela zvedavej. Ten motor casem pujde ven na SO, takze uz se tesim, jaky poklady tam najdu.
11:31:06
10.07.2006
10.07.2006

Labros
-> charon: No bude opravdu zajímavý sundat řemenici a kouknout se na vzájemnou polohu rysky a drážky pro pero, jenom až ji budeš dávat zpátky, ať ti někdo drží sešlápnutou spojku. Pokud bude zářez opravdu jinde, tak ji tady můžeš s úspěchem prodat jako unikát (nebo tuning) 

10:44:44
09.07.2006
09.07.2006

charon
-> Tom.t: To jsem zkousel - bez uspechu.
10:44:10
09.07.2006
09.07.2006

charon
NO já myslim, ze to nejakej sikula dokurvil cely. Jen se desim toho, co na mne vykoukne, az ten motor vyndam a zacnu ho rozebirat. -> King: Šroubovák opravdu strkám do prvního válce. Blbej sice jsem, ale ne zas tolik (doufam). Shazovat remenici momentalne nebudu, pac na to nemam cas a potrebuju s tim jezdit. Resit to budu, az pujde ven motor. Jen nevim, co vsecko mam kontrolovat. Asi budu muset kontrolovat uplne vsecko.
23:51:58
08.07.2006
08.07.2006

King
-> charon: Tak to jsou mi záhady a mystéria! :)) Napadá mě kacířská myšlenka: stráš ten šroubovák do skutečně prvního válce? :)Ozaj, Kefalín, čo si vlastne predstavujete pod spojením "prvý válec"? :) Ne vážně. Jsou dvě vysvětlení - buď strkáš šroubovák do 2. či 3. válce (což pochybuju) nebo ta řemenice má rysku jinde, než má bejt (jak jsem psal - v místě vyfrézovaný drážky pro pero). Mě osobně by to nedalo a tu řemenici bych každopádně shodil a zkouknul
Je jasný, že jakejkoliv pokus nastavení rozumnýho předstihu pomocí stupnice na bloku je v daným stavu předem odsouzenej k debaklu :) -> Tom.t: Zkus si to přečíst ještě jednou - obávám se rozvody ani náhon rozdělovače v tom hlavní roli nehrajou
Je jasný, že jakejkoliv pokus nastavení rozumnýho předstihu pomocí stupnice na bloku je v daným stavu předem odsouzenej k debaklu :) -> Tom.t: Zkus si to přečíst ještě jednou - obávám se rozvody ani náhon rozdělovače v tom hlavní roli nehrajou
22:19:50
08.07.2006
08.07.2006

Tom.t - malej ale vychcanej překupníček
-> charon: nejspis mel nakej šikula vyndanej držák rozdelovače a nedal ho tam spravne .., vyber držák ven (2 desitky srouby) , dej na remenici rysku na 5 stupnu nebo na kolik chces, a zaloz do drzaku rozdelovac tak aby palec ukazoval na prvni valec ( na hrane rozdelovace mas rysku), staci se jenom strefit, mas jenom 2 moznosti

16:45:58
08.07.2006
08.07.2006

charon
Jo a remenice je origo, jako vsechno na motoru.
16:44:58
08.07.2006
08.07.2006

charon
-> King: Ze je pist v horni uvrati zjistuju tak, ze vyndam svicku, dam do valce sroubovak, pomalu otacim klikou a kdyz se pohyb sroubovaku nahoru zastavi, jsem +- v horni uvrati. Ale ryka na remenici fakt ukazuje nekam kdovikam. Kazdej mi rika, ze takovejhle motor jeste nevidel, to aotu by teoreticky nemelo vubec jezdit.
Predstih jsme stelovali tak, ze jsme vzali multimetr,pripojili jsme ho, pomalu jsme otaceli klikou, zmerili v kolika stupnich sepnou kontakty, pak zruba pootocili rozdelovacem, znova zmerili, kdy to rozepina kontakty a timhle stylem jsme se dostali na psest stupnu, podle rysky na remenici a dilkach na bloku. Ale auto neslo natocit a to tak, ze si ani neskytlo. Ja myslim, ze postup byl dobrej.
Predstih jsme stelovali tak, ze jsme vzali multimetr,pripojili jsme ho, pomalu jsme otaceli klikou, zmerili v kolika stupnich sepnou kontakty, pak zruba pootocili rozdelovacem, znova zmerili, kdy to rozepina kontakty a timhle stylem jsme se dostali na psest stupnu, podle rysky na remenici a dilkach na bloku. Ale auto neslo natocit a to tak, ze si ani neskytlo. Ja myslim, ze postup byl dobrej.
10:05:45
08.07.2006
08.07.2006

King
-> charon: A nepříjde ti trošku divný napsat: "kdyz je 1. valec v horni uvrati, tak palec ukazuje na svicku 1ho valce, ale ryska na remenici je kdovikde."
Totiž, když je 1.(4.) válec v horní úvrati MUSÍ bejt ryska řemenice proti nule na na bloku. Prostě musí :) Jestli není, otázkou je, co považuješ za horní úvrať 1. pístu. Je ta řemenice origo nebo je odlehčená? Na odlehčený může bejt blbě vyrytá ryska - měla by bejt přesně proti zářezu pro péro klikovýho hřídele. Takže otázka zní pět, jak šteluješ předstih?
Totiž, když je 1.(4.) válec v horní úvrati MUSÍ bejt ryska řemenice proti nule na na bloku. Prostě musí :) Jestli není, otázkou je, co považuješ za horní úvrať 1. pístu. Je ta řemenice origo nebo je odlehčená? Na odlehčený může bejt blbě vyrytá ryska - měla by bejt přesně proti zářezu pro péro klikovýho hřídele. Takže otázka zní pět, jak šteluješ předstih?

00:13:37
08.07.2006
08.07.2006

charon
-> King: No prave, ja myslim, ze nez jsem to auto dostal do ruk ja, tak to nekdo steloval metodou pokus omyl. Jinak kdyz je 1. valec v horni uvrati, tak palec ukazuje na svicku 1ho valce, ale ryska na remenici je kdovikde. Ale na kterej kontakt na viku rodelovace palec ukazuje si nejsem jistej, ale myslim, ze pri tom 6 stupnovim predstihu to tak plus minus odpovidalo. JAko ted to auto startuje na brnknuti (no kdyz je teply tak trochu hur, ale fat jen trochu), jde sice trochu hur do otacek ale na to, jakej je to dedek, tak tahne slusne. Taky ma trochu nepravidelnej volnobeh, jako kdyby se na volnobeh trosku dusil. Kdyz nastartuju, tak prvni dve-tri vteriny jde kour do modra, takze trosku oleje si asi nekde bere, ale motor prijde na radu az casem. Nam jen neslo do hlavy, ze pri sprevne nastavenym motoru to prote nejde natocit.
20:29:43
07.07.2006
07.07.2006

King
Kontrolní otázka - jakým způsoben jste štelovali základní předstih? Dál by stálo za zmínku, jestli při nastavení např. toho 6st předstihu máš palec rozdělovače proti kontaktu 1. válce na víku rozdělovače (s tím, že první válec je označenej nálitkem víku). Možná by taky stálo za pokus zkouknout na jiným mortoru v jaký poloze je ten unašeč s drážkou při nastavení 1. válce do HÚ, jestli nemáš hnutej komínek - viz ps
18:35:17
07.07.2006
07.07.2006

charon
Jako rozdelovac? Ja ho z motoru vyndaval celej, v tom spodni unaseci je drazka, tam toi presazeny neni. Ja bych s tim ted docela nerad hejbal, pokud nebudu mit poneti, co s tim je. Abyc hzas celej den nelaboroval s motanim rozdelovacem.
19:54:13
06.07.2006
06.07.2006

petr s
-> charon: Můžeš ho mět o jeden zub přesazen
19:03:15
06.07.2006
06.07.2006

charon
Dneska jsme s Jardou stelovali motor na mem korabu a nejak jsme laborovali s predstihem. Kdyz jsme predstih seridili na nejakejch 6 stupnu, tak jsem to natocil asi az na patnactej pokus. Po dlouhejch uvahach jsme dosli k tomu, ze je asi otocenej rozdelovac (voni totiz kontakty nespinaly nikde kolem rysky na remenici), tak jsem zkusil otocit unasec rozdelovace o 180 stupnu ale po nastaveni predstivu jsem uz nenastartoval vubec. Nakonec to dopadlo tak, ze jsme rozdelovac zase otocily zpet a rozdelovac jsem nastavil tak, aby to v klidu nastarovalo. Ted by to vypadalo na predstihe nejakejch 25 - 30 stupnu. Netusite nekdo, kde by mohl byt zakopanej pes? Motor 120L, r.v. 1984, najeto cca 120 000, svicka, olej, filtry najeto max 1000 km.