raz vari raz ne

prohledat
16 příspěvků (zobrazeno 1 až 16) od 09.07.2006 do 13.07.2006, založil/a formalin
řadit dle data
22:00:44
13.07.2006
formalin
5 caute. mam nahodneny ten termostat. a pozrel som sa na viecko v nadrzke a mal som ho krive.{ako si mi radil minno} A uz dlho som tak jazdil.Nevedel som ze aj to je vada9.ked som raz kontroloval vodu a olej tak viecko od vody som dal rovno pod to miesto kde su dvere od kufra uchytene{aby ked zatvorim mi tam to zavadzalo a to znamena ze som ho tam zabudol dat} no a raz som ho tam zabudol dat a zohlo sa mi ked som zatvaral kufor no nevedel som ze je to chyba.Tak teraz je tam nove no a zatial vsetko v pohode 1
07:19:26
13.07.2006
minno
-> Gemini: jasne :) na kurenie som zabudol. ale preco otvarat a zatvarat? snad len otvorit a nechat otvorene?
00:31:08
13.07.2006
Gemini
-> minno: zabudol si napisat o odvzdusneni oboch okruhov, preba otvarat a zatvarat kurenie
18:50:00
12.07.2006
Strašlivý Píďa (aka PeťaKlíč)
ano. termostat bych nevyndával
to my stovkaři prostě na léto najdeme ten nejkratší klínovej řemen a podložkama zmenšíme řemenici aby se rychlejc točil větrák... na zimu naopak
18:19:04
12.07.2006
minno
-> formalin: Osobne by som mechanikovi, co vravi, ze na leto vyberat termostat, uz velmi nedoveroval :-) Je to blbost ako voda v kosiku :) A neviem si ani velmi predstavit, ako by sa to dalo riesit prakticky.
Treba si uvedomit, ze termostat, rovnako ako otvara prietok vody, tak ho rovnako ho aj uzatvara, t.j. snazi sa udrziavat teplotu motora na konstanej hodnote, ci je vonku -20, alebo +30 stupnov.
Aj v lete je potrebne udrziavat teplotu motora. "Neriadene chladenie" je nepriaznive takmer vzdy. Predstav si, ze by si hoci aj v lete, chodil s autom len na take pobehavacky, 1-2 kilometre a dost. Zakazdym by si nastartoval studeny motor a voda by kolovala v celom okruhu - by sa ti to ani trochu nestihlo ohriat. S termostatom by ti voda kolovala len v kratkom okruhu mimo chladica a motor by aj na tych pobehavackach pracoval aspon v trochu teplejsich podmienkach.
Rovnako na dlhych cestach - priklad - rano vonku 10 stupnov a motor by mal na celej ceste len dajme tomu 60 stupnov. Na obed - 30 stupnov vonku a motor by pracoval na 80 stupnov. S vyhodenym termostatom je to trosku odveci, nemyslis?

K druhej otazke, na S120 su zospodu auta, na vodnych trubkach, hned ako idu od motora dopredu, 2 vypustacie sroby - odskrutkujes a vodu vypustis. Potom ked ju nalejes naspat tak nastartuj, nechaj zohriat motor nech sa otvori termostat (otvorenie nastane vtedy ked stupne teplota a hned naraz klesne) a chod otvorit ventil v kufri na hadici pri nadrzke ostrekovaca, malo by vyjst zopar bubliniek, tym to odvzdusnis. Ventil znova uzavri, nechaj este motor povrcat a znova otvor. Rob to dovtedy, kym este budu vychadzat bublinky, az kym to uplne neodvzdusnis.
14:30:23
11.07.2006
-> formalin:
1)spousta motoristů termostat vyndává ale má to smysl možná jenom na hodně dlouhé cesty... na jinak to způsobí pouze to že motor nebude ohřátý na předepsanou teplotu a když už jí dosáhne tak si ji neudrží což nedělá dobře motoru, nedělá dobře oleji, nedělá dobře spotřebě
2) jeden kohoutek je na chladiči, druhý by měl být na topení (nevim jak to je u těchto aut), spousta vody ti zůstane v trubkách pod podlahou stejně, následně: plnit VELMI pomalu! jinak se ti tam udělá vzduchová bublina a poté co se tato bublina oběhem vody ztratí tak seš bez hladiny a to teprve poznáš kolik umí ukazovat teploměr a pak budeš muset počkat s litím nový vodyjinak praskne chladič, v horším případě hlava
14:21:26
11.07.2006
formalin
no chalani dik kupil som termostat. Ta blbost co zapne vodu3 neviem ci som to spravne nazval. idem ho tam hodit. a mam 2ot:1. mechanik mi hovoril ze on vybera na leto z auta termostat. vraj je tam nanic ked je teplo? 2. jak vypustim celu vodu z toho chladiacenho systemu?5
09:17:56
10.07.2006
Lokiu
-> formalin: Z vlastnej skusenosti: Skontroluj si v akom stave mas chladiacu kvapalinu. Ked je velmi spinava vymen.Ked vyvaris a nebojis sa tak vymontuj este za "horuca" termostat.Hned vies ci je OK alebo KO.A ak je OK tak je problem tesnenie pod hlavou.Robbilo mi presne to iste.V urcitych situaciach vyvrelo a to bez zjavneho dvovodu(neprimerana zataz a pod.)A ked som to dusil aby som zistil co je tak nevyvrelo.Ked som to rozobral na prvy pohlad sa aj tesnenie zdalo byt v poriadku, ale ked po 2tyznoch "dozrelo" na vzduchu tak na druhom valci tesnenia som nasiel rozpadnuty ten kruzok. A este rada:Ked budes skladat tak ver len dobrym momentakom, nie kao ja ked som mal 2 a veril som tomu blbemu co ukazoval asi o 30Nm menej. 9
22:12:25
09.07.2006
Petr Abrahámek
-> formalin: Termostat...delalo mi to neco podobnyho...vyjel sem a rucicka lezlaporad nahoru a z za 100. Musel sem zastavil pockat chvilku a pak znova nastartovat, pak uz se teplota ustalila a mohlo se jet :). Byl spatnej, tak se udelal change za novej a jak novy :)
17:54:29
09.07.2006
minno
-> formalin: hlava motora je ta cast, kde su zaskrutkovane sviecky, a ked prdne tesnenie pod touto hlavou (tesnenie zaroven oddeluje olejove a vodne kanaliky) tak to robi sarapatu, moze tiect voda do oleja, moze ti to varit a pod. To iste sa robi vtedy, ak je hlava kriva (moze sa skrutit prave tym ze to prehrejes). U teba dalsou pricinou blbnutia teploty moze byt blby termostat, ked ti necakane stupne teplota, chod skusit teplotu hadic vpredu od chladica, resp. samotatny chladic, ak budu studene, alebo malo teple, znamena to, ze sa ti sekol termostat a voda sa tocila len v malom okruhu okolo motora. Termostat to je taka ta volovina z ktorej ide vela hadic pripevnena na kraj hlavy motora. Ak zistis, ze ti niekedy zblbne, mozno by malo pomoct trochu po nom pobuchat :)
Este si sa pytal na tu vymenu tesnenia. Cena samotneho tesnenia je tusim okolo 300Sk, vymena pre automechanika je relativne jednoducha, pri vymene zaroven treba skontrolovat dosadaciu plochu hlavy, ak je kriva, hlavu treba jemne "liznut" alebo vymenit...
Blbnutie teploty moze mat na svedomi inac dalsich x-veci: husto znecisteny chladic, zly tlak chladiaceho okruhu (zle vicko expanzky) atd. Ak mas spinac na manualne zapinanie ventilatora chladica, v meste ho pouzivaj este pred vjazdom na krizovatku.
16:55:22
09.07.2006
-> formalin: ne tam je spínač co to zapíná automaticky 136
16:12:17
09.07.2006
formalin
-> Peťa Klíč: no ty myslis ten spinac ventilatora co sa ovlada manualne? ten mi funguje6
16:11:10
09.07.2006
formalin
-> Pavouk: a co stoji to tesnenie pod hlavu? vymena je tazka? nemam sajnu ani co to je 3
13:34:15
09.07.2006
Pavouk
no....tohle se mi stavalo kdyz jsem mel prasklou hlavu + tesnení pod ní....
sem treba par dni nevaril a jelo to ....
(trasy cca 10-2 km , většinou po městě)
a pak najednou jsem treba varil kazdou pulhodinku :) ... proste skodovka...

pak uz jsem mel vychytanou taktiku, kdy po drobným vychýlení ručičky teploty jsem zapinal topení aby se to rychlejc chladilo a po snizení teploty jsem zase topení vypínal a tak porad dokola :) asi rok mi to vydrzelo :))

13:15:06
09.07.2006
š120 ?? tok vody spouští mechanickej termostat - je možný že ten je pokaženej ale většinou když je špatnej termostat tak pouští naopak pořád...

ale přehřívání motoru může způsobit hafo různejch věcí !! nebo nefunguje spínač ventilátoru chladiče ale i tak tyhle motory pokud je všechno OK se nepřehřívaj tak aby vařily
12:45:16
09.07.2006
formalin
caute nazov hovori za vsetko. co to moze byt? jazdim po meste tak chapem ale prejdem 7km potom cakam 5min s vyp motorom a tak dookola a zavarim. a nestojim dlho na semaforoch? Minule som isel 11km. tam cakal 15 min potom isel spet 15km a varil som. A isel som okruhom mimo mesta ked som isel konstantne 90km za hod a zavaril som. A den predtym som tu istu trasu presiel 4krat za sebou bez prestavky {jak debo bo sestra zabudla veci tak hybaj domov po ne8 } a siel som 120km/h a nic nevaril som a pocasie bolo navlas rovnake teplo okolo 28 stupnov a slnecno. prosim poradte. Aeste jedno kde je ten snimac teploty co potom spusi tok vody? dik5
Extreme Tyres