skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Třmeny a hl. válec
12:22:49
30.06.2005
30.06.2005

LuccasH
-> Johny Death:To máš pravdu,že při vypnutym motoru jsou brzdy tvrdší a při naskočení pedál propadne.Ale třeba tátova fakt udržovaná škodovka při vypnutym motoru brzdí,sice jako embéčko,ale brzdí. Jenže tý mojí při vypnutym motoru totálně ztvrdne pedál a nedá se ubrzdit ani z mírnýho kopečka.Zkoušel jsem to.Málem to nedopadlo dobře,ale to je vedlejší.A mě je tohle podezřelý,jako kdyby pod pedálem byla cihla.
12:36:43
27.06.2005
27.06.2005

Majkl
-> Johny Death: a jak to dela me to je taky v poradku? nebo dela neco blbe? me se to docela libi...

11:22:49
27.06.2005
27.06.2005

Johny Death
-> LuccasH: jinými slovy to je v pořádku jak ti to dělá 

11:22:34
27.06.2005
27.06.2005

Johny Death
-> LuccasH: Posilovač Brzd ti funguje na tom principu že z něj vede hadice do motoru a v té hadici je podtlak kterej pomáhá nadzvedávet takovou membránu. Ten podtlak ti vyvíjí písty v motoru a ta hadice která vede z posilovače vepředu v kufru končí v motorovém prostoru pod karburátorem jak je sací potrubí. od tam se bere podtlak. ---> pokud motor běží tak vytváří podtlak a tím pomáhá posiolovači brzd, pokud motor neběží pak podtlak není ani v posilovači brzd a ty pak pedálem přetlačuješ nefunkční posilovač. Skus si při vypnutém motoru slapnout na brzdu a stat na ni a při tom nastartovat. uvidíš jak ti petal klesne hlouběji to je práve ten moment kdy se dostane podtlak z motoru do posilovače
11:15:01
27.06.2005
27.06.2005

LuccasH
Nejdřív mě taky napadlo vyndat destičku u pístku kterej nevyjíždí a šlapat na brzdu,ale ani jednou se mi ho nepodařili ho rozhejbat.Jako kdyby tam byl přivařenej...Zkoušel jsem i okolo pístku nakapat brzdovky,nasákne se dovnitř a pístek by se tak měl rozhejbat,ale pořád nic.Nezkoušel jste někdo sundat třmen a kombinačkama krouživým pohybem ho zkusit uvolnit?Zkusil bych to.ale nevim jestli pístek nezničim.A ještě jedna věc,nevítě někdo co může bejt s tim posilovačem,když při vypnutym motoru je pedál tvrdej jak beton? Děkuju za radu
10:11:17
23.06.2005
23.06.2005

Labros
já osobně když jsem repasoval třmeny tak jsem pístky páčil normálně dvěma šroubovákama, i když se to nemá.
10:10:22
23.06.2005
23.06.2005

Labros
-> Gryzly: já ten postup nikdy nezkoušel, jenom jsem ho sem přetisknul...
10:09:28
23.06.2005
23.06.2005

Labros
-> Tomáš SK: Mno aby mě původní autor nežaloval kvůli copyrightu. 

09:39:44
23.06.2005
23.06.2005

Tomáš SK
-> Labros: Super navod, nedas to sem to clankov?
00:03:19
23.06.2005
23.06.2005

Gryzly
-> Labros: Tak tenhle zpusob používám taky ale bez toho vyjetí pístku až ke kotouči a bez použití toho antikorozního spreje. prostě jen rozhejbat tam a zpět několikrát bez destičky a pak druhou stravu až to chodí oboje.
22:32:29
22.06.2005
22.06.2005

Kaňa
si nesiel este v tisicke alebo stovke ???? tak na to pozor kamo, ked si zvyknuty na posilnovac :))))) tam sa treba niekedy postavit zo sedadla aby si to rychle ubrzdil.
19:29:53
22.06.2005
22.06.2005

minno
mam taky dotaz: ako vlastne brzdia skodovky bez posilnovaca? rovnako ako s posilnovacom pri vypnutom motore? ak áno tak to je potom des a hrúza

14:09:18
22.06.2005
22.06.2005

Labros
-> Baghira: Mě to neříkej. Já mám taky nový pístky.
13:47:53
22.06.2005
22.06.2005

Baghira
-> Labros: A nebo koupit nový pístky a během dvou hodin je vyměnit :-).
13:42:49
22.06.2005
22.06.2005

Bagrr
-> Labros: To já to řešil taky...
Na nový pístky nebylo, tak jsem ty starý vyrval ven, a dal se do leštění silichromem a flanelem, leštil jsem tak dlouho, až byl pístek relativně volně vložiteknej. A pak samo že nové těsnění, aby se tam ta mrška voda nedostala... Největší porod bylo vyrvat ty pístky...
Na nový pístky nebylo, tak jsem ty starý vyrval ven, a dal se do leštění silichromem a flanelem, leštil jsem tak dlouho, až byl pístek relativně volně vložiteknej. A pak samo že nové těsnění, aby se tam ta mrška voda nedostala... Největší porod bylo vyrvat ty pístky...
10:56:45
22.06.2005
22.06.2005

Labros
Ohledně tvrdýho predálu při vypnutí motoru - s tim nic nedělej, to je normální, nefunguje posilovač. Ohledně rozhejbání pístků, jednou někdo poslal na konferenci takovejhle návod:
Zdarek chlapi, nevim jestli je to samozrejmosti nebo to vsichni umej, ale ja sem tendle vikend menil predni
desticky a pri ty prilezitosti me napadlo, ze by si mohla pritelkine sednout do auta a macknout mi pedal
a ja se kouknout, jak mi hezky vylejzaj pisty. Jaky bylo moje prekvapeni dys sem zjistil, ze na jedny strane
funguje jen jeden a na druhy strane dva. Vzhledem k tomu, ze sem nenasel ani na tomdle webu neco o tom dal
jsem se do experimentovani. Podotykam, ze uspesne. Berte to jako navod vy, kdo jste to este nedelali nebo vy
kdo nevite co s tim, ostatnim se omlouvam. Netvrdim, ze to bude spravne, ale me se to presne takle povedlo.
Navod je na jeden pist. Vsechny ostatni se delaji stejne. Zacnete na jedny strane. Jedna brzdova desticka
se vynda a druha necha na miste. Ted vam nekdo zmackne brzdu a bude mackat opakovane tak dlouho, dokud pisty
nevijedou na obou stranach az na kotouc. Me pri tom brzdova kapalina nevytekla, ani se to nezavzdusnilo.
Kdys budete mit jeden pist z tech dvou zarezlej a nebude se hejbat, vemte nejakej sprej na korozi, kterej
nezere gumu a postrikejte to. Pist potom zasunte zpatky. Tady sem objevil zradu. Pokud mate brzdy neudrzovane
jako ja, tak vam zpatky nepude. Trvalo mi pres ctyri hodiny, nez sem prisel, ze se musi pouzit dva sroubovaky,
kterymi se pist rovnomerne zasune co to da. Potom se pouzijou obracene kombinacky a zasune se uplne. Pokud ne,
nic se nedeje a postup opakujeme tolik krat, nez de pist pomerne volne cely zatlacit jenom sroubovakem.
Samozrejme k uplnymu zatlaceny je nutny pouzit kombinacky, ale jde asi jen o dva posledni milimetry.
Nezapomente pokazdy dys pist vyjede uplne oba dva postrikat protikoroznim zprejem. Ten zaroven promazava
a nici korozi i uvnitr. Pokud vam de pist volne doporucuju stejne tak aspon trikrat postup zopakovat.
Pokud se vam mezi tim nepovolil pist druhy, jako ze asi tezko (aspon u mne) tak dejte mezi opraveny pist
a kotouc kombinacky na sirku, aby vam pist nevyjizdel a stlacujte opakovane brzdu do te doby, nez pist povoli.
Potom opakujte postup uvedeny vyse pokud mozno co nejvice krat. Je to sice otrava, ale ja sem to udelal asi
sedum krat a pist mi beha jako novy. Potom zkuste oba pisty vysunout najednou (nemuseji jit oba dva stejne
rychle, pri odporu desticky se sila vyrovna). Zandejte desticku a vyndejte tu druhou a postup opakujte,
potom i na druhem kole. Pro me, auto analfabeta to byla prace na sest hodin, protoze sem nevedel o tom vubec
nic, ale ted to brzdi vitecne. Podotykam, ze auto je parkovane normalne venku a nez jsem ho koupil od vlastniho
otce tak nemelo asi tak sest let zadnou udrzbu, ani brzdy. Je to Skoda Rapid 136, r.v. 1989. Doufam ze tento
obsahli prispevek aspon nekomu pomuze a usetri mu hodne nadavani a nervu.
PS: podle me byste meli neco podobnyho dat do normalni rubriky Brzdy, nebo tam zaradit tendle prispevek.
Ja bych to povazoval nez jsem to delal za velice prinosne. Tim se urcite nevnucuju. Mozna bych byl radci dyby
to napsal nejakej fundovanej technik. Ja sem naprostej lajk. S pozdravem Mrky...
Zdarek chlapi, nevim jestli je to samozrejmosti nebo to vsichni umej, ale ja sem tendle vikend menil predni
desticky a pri ty prilezitosti me napadlo, ze by si mohla pritelkine sednout do auta a macknout mi pedal
a ja se kouknout, jak mi hezky vylejzaj pisty. Jaky bylo moje prekvapeni dys sem zjistil, ze na jedny strane
funguje jen jeden a na druhy strane dva. Vzhledem k tomu, ze sem nenasel ani na tomdle webu neco o tom dal
jsem se do experimentovani. Podotykam, ze uspesne. Berte to jako navod vy, kdo jste to este nedelali nebo vy
kdo nevite co s tim, ostatnim se omlouvam. Netvrdim, ze to bude spravne, ale me se to presne takle povedlo.
Navod je na jeden pist. Vsechny ostatni se delaji stejne. Zacnete na jedny strane. Jedna brzdova desticka
se vynda a druha necha na miste. Ted vam nekdo zmackne brzdu a bude mackat opakovane tak dlouho, dokud pisty
nevijedou na obou stranach az na kotouc. Me pri tom brzdova kapalina nevytekla, ani se to nezavzdusnilo.
Kdys budete mit jeden pist z tech dvou zarezlej a nebude se hejbat, vemte nejakej sprej na korozi, kterej
nezere gumu a postrikejte to. Pist potom zasunte zpatky. Tady sem objevil zradu. Pokud mate brzdy neudrzovane
jako ja, tak vam zpatky nepude. Trvalo mi pres ctyri hodiny, nez sem prisel, ze se musi pouzit dva sroubovaky,
kterymi se pist rovnomerne zasune co to da. Potom se pouzijou obracene kombinacky a zasune se uplne. Pokud ne,
nic se nedeje a postup opakujeme tolik krat, nez de pist pomerne volne cely zatlacit jenom sroubovakem.
Samozrejme k uplnymu zatlaceny je nutny pouzit kombinacky, ale jde asi jen o dva posledni milimetry.
Nezapomente pokazdy dys pist vyjede uplne oba dva postrikat protikoroznim zprejem. Ten zaroven promazava
a nici korozi i uvnitr. Pokud vam de pist volne doporucuju stejne tak aspon trikrat postup zopakovat.
Pokud se vam mezi tim nepovolil pist druhy, jako ze asi tezko (aspon u mne) tak dejte mezi opraveny pist
a kotouc kombinacky na sirku, aby vam pist nevyjizdel a stlacujte opakovane brzdu do te doby, nez pist povoli.
Potom opakujte postup uvedeny vyse pokud mozno co nejvice krat. Je to sice otrava, ale ja sem to udelal asi
sedum krat a pist mi beha jako novy. Potom zkuste oba pisty vysunout najednou (nemuseji jit oba dva stejne
rychle, pri odporu desticky se sila vyrovna). Zandejte desticku a vyndejte tu druhou a postup opakujte,
potom i na druhem kole. Pro me, auto analfabeta to byla prace na sest hodin, protoze sem nevedel o tom vubec
nic, ale ted to brzdi vitecne. Podotykam, ze auto je parkovane normalne venku a nez jsem ho koupil od vlastniho
otce tak nemelo asi tak sest let zadnou udrzbu, ani brzdy. Je to Skoda Rapid 136, r.v. 1989. Doufam ze tento
obsahli prispevek aspon nekomu pomuze a usetri mu hodne nadavani a nervu.
PS: podle me byste meli neco podobnyho dat do normalni rubriky Brzdy, nebo tam zaradit tendle prispevek.
Ja bych to povazoval nez jsem to delal za velice prinosne. Tim se urcite nevnucuju. Mozna bych byl radci dyby
to napsal nejakej fundovanej technik. Ja sem naprostej lajk. S pozdravem Mrky...
10:49:45
22.06.2005
22.06.2005

LuccasH
Čau, jsem tu poprvý. U třmenu mi zarez pístek,zkoušel jsem ho rozhejbat sikovkama a nic,ani se nehne,nemáte nějakej zaručenej recept na rozhejbání? A ještě něco,po vypnutí motoru je brzda neskutečně tvrdá,auto se vůbec nedá ubrzdit,při chodu ale brzdí normálně,nevíte co s tim? Díkys