Vlečka: brzdy, převodovka problém

prohledat
71 příspěvků (zobrazeno 51 až 71) od 14.06.2006 do 11.08.2006, založil/a ace ventura
řadit dle data
18:31:58
16.06.2006
ace ventura
Tak jsem pod to vlezl a když jsem vzal za vnitřní klouby tak mjí vůli do stran i nahoru/dolu - jeden víc. Po vyndání jsem zkusil vůli tisícihranu a vůli má odhadem asi 1 mm (zkoušeno prstem) na všechny strany. To by asi být nemělo, odtut tedy nejspíš vznikají ty vibrace.
16:51:05
16.06.2006
Eidy
-> Labros: Není. Ten vzoreček si klidně najdi v učebnici fyziky.
A příklad kdy jedno kolo zastavíš je taky zcestnej. To už diferák nefunguje jako diferák, ale jako převodovka.
14:59:04
16.06.2006
Labros
-> Eidy: Je to přesně naopak...
Stejný je moment na obou kolech, liší se výkon. Jak říkal COL. Myslím, že sis to trochu popletl s funkcí převodovky.
Dokonce můžeš jedno kolo zastavit, to bude pak konat nulovou práci, zatímco na druhé, otáčející se, se bude přenášet všechen výkon motoru.
14:53:54
16.06.2006
Eidy
Jen bych upřesnil účel diferenciálu. Ten má za účel vyrovnávat rozdíl otáček poháněných kol v zatáčce kdy každé kolo opisuje jinou kružnici a tudíž urazí jinou dráhu. Na vnitřní kolo které jede pomaleji jde (bohužel) větší moment než na vnější kolo. To vyplývá z rovnice P=M*n (výkon=moment krát otáčky). Jediné v čem jsou si kola rovna je výkon na ně přenesený. Ten je pořád stejný bez ohledu na rychlost otáčení a zařazený kvalt.
Situace kdy se jedno kolo protáčí je úplně jiná. Tam dochází ke ztrátě výkonu na kolech.
11:58:45
16.06.2006
ace ventura
-> COL: tak jsem to zkusil, žádné rány se neozívají a zabírá to celkem normálně.
Ještě jednou jsem to pozoroval a auto se začne nejvíc třást kolem 50km/h a pak v 70km/h. A je jedno na jaký kvalt. Pokud třeba jedu do mírnýho kopce tak jediná možnost jak to uklidnit je rychlost změnit, ale i tak není úplně čistý.
10:22:11
16.06.2006
Labros
-> ace ventura: ještě bych zkusil jednu stranu auta vyhodit na hever a točit s tím kolem motorem a koukat, co se tam děje, než se přikročí k nějaké operaci s převodovkou.
10:20:06
16.06.2006
Labros
-> COL: ano logicky to tak je, že by obě strany měly zabrat vždycky současně, tak nevim, teďka už to nevyzkoušim protože tu převodovku už nemám...
-> ace ventura: tvůj výklad problému jsem prve pochopil špatně, to co jsem měl s převodovkou já se projevovalo jinak, než co píšeš ty.
22:11:59
15.06.2006
ace ventura
-> Labros: taky jsem přemešlel o jiný převodovce, ale nikde není jistota, že to nebude třeba ještě horší.

Normálně bych se na to vyprdl, ale když jezdím autem každej den tak je to vopruz. Jedu v pohodě cca 55km/h a začne to sebou házet a nepomůže ani změna kvaltu, prostě musím změnit rychlost.
Kámoš co mi bude převodovku dělat tvrdí, že není problém vymezit ty vůle, popřípadě se to složí z více kusů.
22:07:26
15.06.2006
ace ventura
-> COL: díky za tip, zkusím to.
Jinak je mi divný, že ani jedno auto s kyvkou co znám nedělá ani v nejmenším to samý co mě a to mají v převodovce vůle jako prase.
18:08:00
15.06.2006
COL
-> Labros: Ano pravda, situaci, kdy je v diferencialu neco uplne zadrenyho jsem neuvazoval - ale nerekl bych, ze to je dlouhodobe udrzitelny stav.

Co se tyce te vule: Tak to bude nasledovne - dejme tomu, ze se nejprve vymezi vule na jedne strane - ok - ale to kolo stejne nezabere dokud se nevymezi i ta vule na strane druhe - protoze tam na jeji vymezeni potreba realne skoro nulovy moment a z rovnosti momemtu tedy plyne, ze dokud se nevymezi obe! vule zadne kolo nezbare, pak zabrou obe (do vymezeni obou vuli na kola pusobi nevyznamne momenty dane jen trenim v diferencialu, tedy za predpokladu, ze neni zadren).
Nebo jeste jinak predstav si na jedne strane nekonecou vuli (napr. tam neni kloubovy hridel) - tak mi preci netvrdi, ze to druhe kolo nekdy zabere (za predpokladu, ze neni zadren diferak)...

"" a ten závěr výkladu, že pokud by semohlo stát to, o čem jsem mluvil, pak by nemohl existovat jev, kdy jedno kolo se točí na ledu a druhý stojí, to je už úplně scestný vím, že jsi hlava chytrá, ale tentokrát jsi trochu ujel"" PROC? Chtel jsem tim ukazat, ze na obe kola pusobi stejny moment a jeho maximum je rovno momentu, ktere je schopne kolo s nizsi adhezi jeste odvest. Takze kdyz se jedno kolo protaci na lede a pri tom na nej pusobi moment treba 20 Nm, tak i na druhe kolo pusobi tentyz moment a to jsou momenty, kterymi se auto "rozjizdi" a pokud nestaci na prekonani pasivnich odporu auto se nerozjede.

17:43:09
15.06.2006
Labros
-> COL: to je, jako kdyby se někdo ptal, jaktože mu jedno kolo brzdí míň, já řekl, že to možná bude zatuhlým válečkem v tom jednom kole, a ty bys řekl, že je v principu je ve všech čtyřech brzdách stejnej tlak, takže se to stát nemůže.
17:36:17
15.06.2006
Labros
-> COL: a ten závěr výkladu, že pokud by semohlo stát to, o čem jsem mluvil, pak by nemohl existovat jev, kdy jedno kolo se točí na ledu a druhý stojí, to je už úplně scestný 143 vím, že jsi hlava chytrá, ale tentokrát jsi trochu ujel 4
17:35:37
15.06.2006
Labros
-> COL: neříkal jsem, že na každou stranu působí jinej moment, ale že na každý straně je jiná vůle, která se vymezí na jedný straně dřív než na druhý, čímž zadek cukne do strany, převodovku detailně neznám, takže nedokážu říct, kde by ta vůle měla bejt, ale já to tak měl a po výměně převodovky to zmizelo... takže asi to prakticky možný je, ne? nemusíš pokaždý dělat sáhodlouhej teoretickej výklad o něčem úplně jiným 1
16:36:36
15.06.2006
COL
-> Labros: Z principu diferaku nemuze jedno kolo nikdy zbrat drive nez druhe, na obe kola jsou totiz disribuovany stejne momenty... pokud treba jedno kolo "pobere" jen urcity moment a pak se treba zacne protacet, tak na druhem rozhodne nemuze byt moment jiny (ani vetsi ani mensi). Kdyby se mohlo stat to, co pises, pak by nikdy nemohlo dojit k tomu, ze se auto nerozjede z duvodu, ze se mu protaci jedno kolo, co je na lede.... rovnost momentu na obou kolech je prave to, ceho ma diferencial dosahnout.

-> ace ventura: Mas-li velcku, tak test na vuli v diferencialu vypada asi takhle : dej na rovince 3. nebo 4. stupen pri rychlosti kolem 60 a trochu pridej plyn a pak uplne uvolni aby to zaclo brzdit motorem, parkrat opakuj. Pri ubrani ani pridani nesmi byt slyset tupa rana - u vlecky to znamena vuli v prevodovce (popripade extremni vuli v koubech).... bohuzel ji tam ted mam a uz je to dost kriticky, tak bude muset prevodovka ven....
14:03:11
15.06.2006
Labros
-> ace ventura: podle mě to neseřídíš, to bys musel vyměnit půlku věcí... podle mě to budeš mít jednodušší když vyměníš převodovku jako já
13:43:35
15.06.2006
ace ventura
-> Labros: a bude stačit tu vůli jen seřídit, nebo to obnáší něco víc? Když už bych tu převodovku měl venku tak by se vyměnily i synchrony atd...
09:46:03
15.06.2006
Labros
-> ace ventura: to první vypadá na vůli v diferáku, prostě jedno kolo ti zabere dřív než druhý, měl jsem to taky na jedný převodovce.
22:44:13
14.06.2006
ace ventura
Klasickej problém vibrací při 70km/h (v tahu nebo brzdění motorem) sem ani nepíšu, to dle fóra má na vlečce skoro každej 8
22:40:55
14.06.2006
ace ventura
-> PeterP136: rozebranou jsem ji neměl ale např. na neutrál zkopce to jede čistě takže náboje/hřídele by měly bít teoretisky ok.
22:29:08
14.06.2006
PeterP136
Tu napravu si mal rozobratu? Ja len ci nemas bud ohnute hriadele alebo naboje (ale neviem posluzit ako to spoznat) alebo mozes mat vymackany tisichran na hraideli a/alebo naboji takze nejake to drzanie osi tiez nebude ziadna slava.
22:07:05
14.06.2006
ace ventura
Zdarec. Řeším 2 problémy na vlečce:
Při rozjezdu je na každý kvalt v rozmezí cca 1600 - 2500 ot. cítit cukání (houpání) - nejede to plynule a zároveň se zadek auta při pohledu do zrcátka jemně hýbe ze strany na stranu - alespoň to tak vypadá. To samý se děje i při brzdění motorem. Teď tam mám klouby z jinýho auta s větší vůlí ale je to to samý.
2. problém sou brzdy: nový bubny jsou po 500 km šišatý. Teď tam mám starý stočený a po stejný vzdálenosti je to to samý. Pedál kope a dobržduje to cukavě.
Pište prosím nějaké nápady na co se kouknout a co vyzkoušet. Jinak co se týče toho cukání mám podezření na převodovku. S brzdama nevím. Diky.
Extreme Tyres