Tak jsem znovu pročetl celé toto téma (hlavně příspěvky do roku 2011, kde byly rozvíjeny a zase vyvraceny různé teorie, proč ta ložiska odcházejí) a nějak bych na to chtěl navázat a shrnout dosavadní poznatky - teoretické i praktické.
Takže - shoda panuje v tom, že na vlečce odchází vnější velké ložisko 2306, v drtivé většině případů vznikem důlku či rýhy vytrhaného materiálu v dráze kuliček vnějšího kroužku ložiska, v horní (nejzatíženější) části dráhy vnějšího věnečku kuliček, dále se rozšiřující podél dráhy kuliček.
-> COL 27.06.08 18:14:58: -> Matthes, záškodník z TechWebu 21.10.08 18:26:57: -> Matthes, záškodník z TechWebu 21.10.08 18:26:31:
Na rozdíl od fotografií
-> COL 27.06.08 18:14:15: -> Matthes, záškodník z TechWebu 21.10.08 18:25:58: - u mnou demontovaných ložisek jsem nikdy nenašel defekt na kuličce, vždy byl vydřen jen vnější kroužek (nicméně mohl jsem defekt přehlédnout - nezkoumal jsem každou kuličku do detailů)
V rozporu s příspěvky v počátcích tohoto tématu mám zkušenost takovou, že u kyvky ložiska 2306 trpí úplně stejným problémem - jen díky jiné konstrukci nápravy se to neprojevuje zvýšenou hlučností v interiéru.
Možné příčiny defektů jsou následující:
1a) dlouhodobé stání - potvrzeno praxí - otázkou je, zda je primárním důvodem pouhý dlouhodobý tlak na materiál v bodě přenosu váhy přes kuličku na vnější kroužek a degradace materiálu v důsledku přetížení, nebo zde hraje roli ještě "chemie" - mikroskopické narušení materiálu v důsledku bodové koroze apod.
2a) deformace vnitřního kroužku ložiska (a následná změna vůlí v ložisku) v důsledku dotažení šroubového spoje hřídel/ložisko/unašeč kola, kdy ani osazení na poloose ani styčná plochy unašeče s ložiskem nedosedají na celou plochu vnitřního kroužku ložiska (viz
-> Pilot 105 07.01.10 22:47:07: -> Matthes, záškodník z TechWebu 07.01.10 21:17:02: ) - to se mi ale nezdá - pokud by tomu tak bylo, předpokládal bych spíše defekty na dráze kuliček na vnitřním kroužku ložiska a nikoli na vnějším - vycházím z předpokladu, že vnitřní i vnější kroužek ložiska je ze stejného materiálu
-> Pilot 105 08.01.10 10:51:39:
3a) špatná montáž - to bych vyloučil, protože se to zjevně děje bez ohledu kdo a jak ta ložiska montoval a největší zdokumentovanou výdrž zatím měla ložiska na 130LPG
-> Bukaj 03.02.21 17:20:35: , kdy jsem při montáži porušil snad všechna doporučení, co k tomuto tématu existují

A ložiska začala lehce hučet (a byla vyměněna) letos při nájezdu cca 290 tisíc km (ložisek, nikoli vozu). A rozhodně v nich nebyly vyjeté koleje po celém obvodu vnějšího kroužku, jen cca 5 mm v horní části - a už bylo hučení znatelné.
4a) Áčka na vlečce - opět bych vyloučil - 130LPG má Áčka šílená (původní ramena s nájezdem 410 tisíc km, od 45 tisíc km nainstalována LPG nádrž...) - dále viz bod 3)
5a) použité mazivo
6a) nějaké další relevantní návrhy?
Možnosti řešení:
1b) v případě delšího odstavení dát auto "na špalky", případně nahrazení ložiska 2306 jiným typem - dvojitá kuželíková či soudečková - mohl by někdo konečně vyzkoušet
2b) dát mezi ložisko a unašeč nějakou podložku, která roznese tlak ze "zubaté" plochy unašeče na celou plochu vnitřního kroužku ložiska. Otázkou je, jaký materiál a tloušťku podložky zvolit, aby to nedělalo neplechu ve fungování spoje a nebylo to vytloukání klínu klínem...?
3b) striktně dodržovat předepsaný technologický postup
...?