-> Matthes, záškodník z TechWebu: Hele já nemám konkrétní informaci o tom, že by to nezávadný nebylo - jen "keramika" je takovej strašně obecnej pojem, že se pod to podle mě může schovat úplně cokoliv. Teoreticky by to mělo být bezpečný, ale co tam vlastně výrobce napatlal... v tomhle ohledu je třeba ten nerez trochu víc sázka na jistotu.
Ono taky není "teflon" jako "teflon"... A z toho teda podle mě tvoje přítelkyně vyšiluje trochu oprávněně, ty efekty na lidský zdraví jsou nehezký. Ne teda přímo z teflonu, ale z chemikálie dlouhý roky používaný k jeho výroba (PFOA).
Ta se sice dneska už používat nesmí, stejně jako některý další látky, problém je ale v tom, že ta regulace je dost děravá - stačí tu molekulu lehce chemicky pozměnit a teoreticky je to jiná látka a regulace se už na ní nevztahuje. A pochopitelně je prakticky nemožný sledovat vliv toho všeho na zdraví. Takže jistá opatrnost je na místě. Konkrétně ta PFOA má prokázanej dost zásadní vliv na plodnost (u obou pohlaví), plus takové ty klasiky jako rakovina atd.
My jsme se teflonu úplně nevzdali, ale snažíme se jeho použití omezit jen tam, kde to přináší fakt velkej benefit. Nějaká keramika je tu taky a jinak nerez.
A nejedná se teda jen o nádobí, stejný problém je s membránovým oblečením třeba