skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Hvízdají dvoupísty
19:44:25
06.05.2026
06.05.2026

Pavel P@nkáč
dělají to destičky, na mojí 125 až třetí sada desek přestala pískat jak píča, zkoušel jsem různé značky ale boužel si nevzpomenu kterou tam ted mám a ta konečně nepíská....
15:54:43
06.05.2026
06.05.2026

vhml
-> Nwkt 06.05.26 14:38:02: plný mám
14:39:39
06.05.2026
06.05.2026

COL
-> Borderer: Vůle v pedálu je dobrá, ale v případě, že píst ve válci vázne, nemusí nic garantovat
14:38:02
06.05.2026
06.05.2026

Nwkt
-> vhml: Mě to na O1 platformě dělali silenty předních ramen. Po výměně za plný z TT přestaly brzdy vibrovat
14:35:26
06.05.2026
06.05.2026

Borderer
-> vhml: U mne se žádné kopání do pedálu nekoná. Rád řídím bosky a necítím do nohy nic.
14:30:04
06.05.2026
06.05.2026

vhml
Mě třeba na Sharanu mírně kopou kotouče i po výměně "všeho". Kotouče, náboje, ložiska. Zbývá asi už jen možnost vyžvejkané těhlice. Což si myslím, že se i dělo u některých oktávek
14:23:35
06.05.2026
06.05.2026

Borderer
-> Eidy: Vůle na pedálu je. Nemám brzdový posilovač a je to krásně cítit.
Jinak - jako žeby nebyl držák třmenu v ose s kotoučem? Okometricky je to rovné a vzhledem ke stadiu okyslosti o přesnějším měření asi nemůže být řeč.
Nebo by se to projevilo i křivě sjetými destičkami?
To by ale dělalo pořád a v zatáčce nepřestalo, ne?
Proměřit kotouče hodinkama - píšu si.
Jinak - jako žeby nebyl držák třmenu v ose s kotoučem? Okometricky je to rovné a vzhledem ke stadiu okyslosti o přesnějším měření asi nemůže být řeč.
Nebo by se to projevilo i křivě sjetými destičkami?To by ale dělalo pořád a v zatáčce nepřestalo, ne?
Proměřit kotouče hodinkama - píšu si.
14:21:04
06.05.2026
06.05.2026

COL
-> Eidy: Na ten HBV bych se podíval, může být v nějakém hraničním stavu. Asi to taky byla příčina toho dřívějšího přehřátí /ale ne uvaření/.
14:04:13
06.05.2026
06.05.2026

charon
No a nemůže bej přední bzdič v uložení nějak nakřivo? Hlavně díky tomu přehřátí v minulosti? Jestli se nepletu, tak tady je tmen napevno a pístek jezdí z každé strany. Takže nemůžou bejk křivý v místě držáků brzdiče případně křivej držák?
A pohvizduje to i když auto přizvedneš a točíš kolem rukou? Pak bych zkusil kotouč fouknou barvou a zatočit, aby se ukázalo kde to drbe ...
Ale jen zkouším přemýšlet nahlas ...
A pohvizduje to i když auto přizvedneš a točíš kolem rukou? Pak bych zkusil kotouč fouknou barvou a zatočit, aby se ukázalo kde to drbe ...
Ale jen zkouším přemýšlet nahlas ...
13:56:33
06.05.2026
06.05.2026

Eidy
-> Borderer: Zkoušel jsi změřit házivost kotoučů hodinkama? Zůstaly ti ještě starý náboje. Že by se takhle pokroutily je hodně divný, ale je dobrý to prověřit.
A za druhý; máš vůli mezi trnem a pístkem HBV? Případně vrací se pístek až na doraz?
Při uvaření brzd pedál vždycky změkne. Jestli to ztvrdlo, tak to vypadá spíš na to, že se neotvírá HBV do nádobky
A za druhý; máš vůli mezi trnem a pístkem HBV? Případně vrací se pístek až na doraz?
Při uvaření brzd pedál vždycky změkne. Jestli to ztvrdlo, tak to vypadá spíš na to, že se neotvírá HBV do nádobky
13:38:57
06.05.2026
06.05.2026

Tomaso435
Tak to si poslechnu, za 8 let sem se tohoto nezbavil u Felicie.
12:58:39
06.05.2026
06.05.2026

Borderer
Ahoj,
už v zoufalosti.
Před mnoha lety se mi povedlo uhřát přední brzdy takovým způsobem, že pedál zcela ztvrdl, auto přestalo brzdit. Jak to vychladlo, brzdilo to normálně dál, ale už sem se nikdy nezbavil pohvizdování předních brzd.
Projev - rytmické pohvizdování v rytmu otáčení kol, zpravidla při jízdě rovně a hvízdnutí opravdu nevynechá jedinou otáčku kola. Jakmile začnu zatáčet, je ticho.
Co pomůže - někdy pomůže lehce přišlápnout brzdový pedál a je třeba na 200 metrů ticho. Někdy pomůže razantně zabrzdit a je ticho, než brdy opět zcela vychladnou.
Co nepomohlo:
- výměna ložisek v nábojích za nová
- výměna brzdových kotoučů a destiček - X pokusů, 2 sady kotoučů, 2 sady destiček v různých kombinacích
- podlepení brzdových destiček tlumícím materiálem (TRW MCB 100)
- náběh na brzdových destičkách
- pístky chodí volně, destičky chodí suvně
Z toho celýho ancáblu zůstaly původní už pouze brzdiče, ale proč ty by za to mohly?
Co s tím?

už v zoufalosti.
Před mnoha lety se mi povedlo uhřát přední brzdy takovým způsobem, že pedál zcela ztvrdl, auto přestalo brzdit. Jak to vychladlo, brzdilo to normálně dál, ale už sem se nikdy nezbavil pohvizdování předních brzd.
Projev - rytmické pohvizdování v rytmu otáčení kol, zpravidla při jízdě rovně a hvízdnutí opravdu nevynechá jedinou otáčku kola. Jakmile začnu zatáčet, je ticho.
Co pomůže - někdy pomůže lehce přišlápnout brzdový pedál a je třeba na 200 metrů ticho. Někdy pomůže razantně zabrzdit a je ticho, než brdy opět zcela vychladnou.
Co nepomohlo:
- výměna ložisek v nábojích za nová
- výměna brzdových kotoučů a destiček - X pokusů, 2 sady kotoučů, 2 sady destiček v různých kombinacích
- podlepení brzdových destiček tlumícím materiálem (TRW MCB 100)
- náběh na brzdových destičkách
- pístky chodí volně, destičky chodí suvně
Z toho celýho ancáblu zůstaly původní už pouze brzdiče, ale proč ty by za to mohly?
Co s tím?