skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Názor na řešení Áček zadní úhlové nápravy.
prohledat
249 příspěvků (zobrazeno 201 až 249) od 19.12.2005 do 02.01.2006, založil/a Tuner#2 - zrušená registrace
16:33:19
20.12.2005
20.12.2005

chooki
-> King: som nikdy nepovedal ze sikme je na hovno a podelne je super.. hovorim, sikme je na hovno a podelne 2krat na hovno... :) ale tym ze das super podelne a nechas sikme take ako je Acka nesrovnas....
16:32:36
20.12.2005
20.12.2005

Labros
-> chooki: proč pomáhá zešikmení ucha příčky převodovky? no přece protože kompenzuje ty deformace o kterých se zrovna bavíme.
16:31:39
20.12.2005
20.12.2005

Labros
-> chooki: no a protože je slabý, tak pokud mu náprava nepomůže tak udělá co? a nemusí se ani zkroutit rameno a áčko je na světě. Už jsme doma? 

16:31:22
20.12.2005
20.12.2005

chooki
a tu vetu uvadzaj celu poprosim :
" osa kola prochazi JENOM SIKMYM RAMENEM !!!! TAKZE KDYZ MA KOLO ODKLON, TAK JENOM PROTO, ZE SIKME JE SKROUCENE...." to znamena ze je zmenena poloha sikmeho ramena (bud je samotne skrutene a plus aj to ulozenie v silentbloku).
Preco potom to zosikmenie ucha priecky prevodovky co som vymyslel pomaha ???? urcite nie uplne ale dost...
" osa kola prochazi JENOM SIKMYM RAMENEM !!!! TAKZE KDYZ MA KOLO ODKLON, TAK JENOM PROTO, ZE SIKME JE SKROUCENE...." to znamena ze je zmenena poloha sikmeho ramena (bud je samotne skrutene a plus aj to ulozenie v silentbloku).
Preco potom to zosikmenie ucha priecky prevodovky co som vymyslel pomaha ???? urcite nie uplne ale dost...
16:30:45
20.12.2005
20.12.2005

King
2 chooki: Ano, "proste ta naprava ja slaba ako celok, kazdy jeden jej diel". Cili tvrzeni, ze za vsechno muze jenom sikmy rameno a by-pass je prevareni uchytu sikmyho je hodne odvazny

16:27:09
20.12.2005
20.12.2005

chooki
-> Labrosi: ty ma stale prekvapujes...s tym malym silentblokom som to uz davno pisal, ze je slaby....urcite si pamatas. proste ta naprava ja slaba ako celok, kazdy jeden jej diel....
15:53:38
20.12.2005
20.12.2005

Labros
-> chooki: Ale když s tebou ta diskuze je nějak tak pořád dokolečka.
"...TAKZE KDYZ MA KOLO ODKLON, TAK JENOM PROTO, ZE SIKME JE SKROUCENE...." už minule když jsme tuhle debatu rozvíjeli, tak jsem ti řekl, že šikmé nemusí být zkroucené, ale jen vykloněné v silenbloku který ho spojuje s příčkou převodovky. A vykloněné může být proto, že další součásti nápravy (podélné rameno, gumové podložky mezi rameny, pružiny..) neplní správně svou funkci. Stačí 1-2 stupně odklonu v tom silenbloku. A stejně napíšeš příště zas, že osa kola prochází pouze šikmým ramenem takže to se musí kroutit.
"...TAKZE KDYZ MA KOLO ODKLON, TAK JENOM PROTO, ZE SIKME JE SKROUCENE...." už minule když jsme tuhle debatu rozvíjeli, tak jsem ti řekl, že šikmé nemusí být zkroucené, ale jen vykloněné v silenbloku který ho spojuje s příčkou převodovky. A vykloněné může být proto, že další součásti nápravy (podélné rameno, gumové podložky mezi rameny, pružiny..) neplní správně svou funkci. Stačí 1-2 stupně odklonu v tom silenbloku. A stejně napíšeš příště zas, že osa kola prochází pouze šikmým ramenem takže to se musí kroutit.
15:42:10
20.12.2005
20.12.2005

Labros
tak to si myslím uvědomujou všichni, že jsou spojený součásti, který by samy o sobě měly jiný úhel kývání... Kdybysme to netušili, asi by nemělo vůbec o vlečce nebo kyvce diskutovat.
15:38:50
20.12.2005
20.12.2005

chooki
-> Labrosi: prestan s tymy osobnymi utokmi, ja sa k tebe chovam ferovo, tak ta poprosim o to iste...
jasne je ze vlecka je brutalne poddimenzovana...najma take garde, chlapci, vidiet vylagrovanu gardecku, to je zazitok, odklon kolies 10-15 stupnov...to ziadne ine auto nerobi...takze ti kto to dali dokopy, jedno ci konstruktery alebo kadrovaci alebo kto, su kokoti...bez diskusie.
Co sa tyka skrucania pozdlznych, jasne ze sa skrucaju lebo pri prepruzeni (to znamena pri ztazeni kolies) su skrucovane samotnym pohybom sikmeho ramena...takisto na kyvke sa skrucuju, lebo su zase spojene s poloosou ktora ma uplne inu os kyvania ako pozdlzne (90 stupnov!)....cela zadna naprava aj kyvka aj vlecka su archaicke...
este raz, su spojene ramena ktore maju kazde iny uhol kyvania...to si uvedomte prosim vas(vlecka 32, kyvka 90 stupnov), ten kto to tak navrhol je idiot, vzdy tam budu napatia, a nemusi sa ani znizovat...
jasne je ze vlecka je brutalne poddimenzovana...najma take garde, chlapci, vidiet vylagrovanu gardecku, to je zazitok, odklon kolies 10-15 stupnov...to ziadne ine auto nerobi...takze ti kto to dali dokopy, jedno ci konstruktery alebo kadrovaci alebo kto, su kokoti...bez diskusie.
Co sa tyka skrucania pozdlznych, jasne ze sa skrucaju lebo pri prepruzeni (to znamena pri ztazeni kolies) su skrucovane samotnym pohybom sikmeho ramena...takisto na kyvke sa skrucuju, lebo su zase spojene s poloosou ktora ma uplne inu os kyvania ako pozdlzne (90 stupnov!)....cela zadna naprava aj kyvka aj vlecka su archaicke...
este raz, su spojene ramena ktore maju kazde iny uhol kyvania...to si uvedomte prosim vas(vlecka 32, kyvka 90 stupnov), ten kto to tak navrhol je idiot, vzdy tam budu napatia, a nemusi sa ani znizovat...
14:40:02
20.12.2005
20.12.2005

Labros
Už asi nemá smysl psát do týhle debaty ještě něco víc.
Jenom zopakuju, že mi připadá, že pokaždý když chookimu něco nefunguje, tak začne nazývat konstruktéry největšími kokoty podobně.
Jako by nechápal, že o tom, co se bude vyrábět, nikdy nerozhoduje konstruktér. To by úplně největší kokoti byli ti, kdo vyvíjeli Škodu 742, když už bylo vyvinutý nový auto s motorem vpředu. A přece by k takový nadávce přišli jak slepí k houslím - dělali na objednávku těch, kdo ty auta nakonec prodávali a vyváželi. Stejně, jako dneska.
Jenom zopakuju, že mi připadá, že pokaždý když chookimu něco nefunguje, tak začne nazývat konstruktéry největšími kokoty podobně.
Jako by nechápal, že o tom, co se bude vyrábět, nikdy nerozhoduje konstruktér. To by úplně největší kokoti byli ti, kdo vyvíjeli Škodu 742, když už bylo vyvinutý nový auto s motorem vpředu. A přece by k takový nadávce přišli jak slepí k houslím - dělali na objednávku těch, kdo ty auta nakonec prodávali a vyváželi. Stejně, jako dneska.
14:24:31
20.12.2005
20.12.2005

Baghira
-> chooki: Neurážam slovakov, jen mám pochybnosti o nápadech některých lidí. Bohužel, nevím proč, si podobný hovadiny nechá zrovna málokterý slovák rozmluvit, to je pravda...asi nějaká vynucená rivalita.
Určitě ti to tu nezpočítám ani nepředvedu 3D model, to leda AR, ten je v tom docela schopnej a možná by něco vymodeloval, i pohyblivýho, ovšem je naprosto jasný, že jsi nikdy auto a pořádnýma Áčkama neviděl, protože se stačí podívat na to podélný rameno jak vypadá, kdy rozdíl mezi uchycením do kastle a místa styku se šikmým ramenem je možná 15° a to na vyndaný nápravě. Je pravdou, že na obou nápravách to drží "rovně" hlavně pružina a její únava nebo přetížení, nebo zkrácení je podle mě hlavní příčinou toho, že se podélný ramena časem zkroutí. Krásnej příklad byl můj kamarád, kterej koupil nádherný gardeso bez Áček a začal tahat těžký vozejky. Ty podélný ramena bych vám přál vidět. Mimochodem mohu vyfotit, jak se mi pokusilo vyztužený podélný rameno zase dorovnat do těch původních Áček, ale naštěstí to výztuhy podrželi ale v pohledu zezadu je pěkně vidět jak se ty plechy zvlnily a měli tendenci se zkroutit.
Určitě ti to tu nezpočítám ani nepředvedu 3D model, to leda AR, ten je v tom docela schopnej a možná by něco vymodeloval, i pohyblivýho, ovšem je naprosto jasný, že jsi nikdy auto a pořádnýma Áčkama neviděl, protože se stačí podívat na to podélný rameno jak vypadá, kdy rozdíl mezi uchycením do kastle a místa styku se šikmým ramenem je možná 15° a to na vyndaný nápravě. Je pravdou, že na obou nápravách to drží "rovně" hlavně pružina a její únava nebo přetížení, nebo zkrácení je podle mě hlavní příčinou toho, že se podélný ramena časem zkroutí. Krásnej příklad byl můj kamarád, kterej koupil nádherný gardeso bez Áček a začal tahat těžký vozejky. Ty podélný ramena bych vám přál vidět. Mimochodem mohu vyfotit, jak se mi pokusilo vyztužený podélný rameno zase dorovnat do těch původních Áček, ale naštěstí to výztuhy podrželi ale v pohledu zezadu je pěkně vidět jak se ty plechy zvlnily a měli tendenci se zkroutit.
13:56:57
20.12.2005
20.12.2005

petr s
-> Štěpán: Ale 130 mají úchyty dané z výroby
13:52:34
20.12.2005
20.12.2005

Štěpán
-> Tuner#2: co se tyce zmeny acek na vlece,jde to zpusobem jako se predelava na 110kach,tj pomoci pripravku kde je cela naprava srovnana na 0 odklony a ty ji natocenim cele napravy ustavis v aute.Tj prevaris drzaky pricky,ale ne jen nahoru a dolu :-)
13:50:58
20.12.2005
20.12.2005

King
2 chooki: Problem je, ze teoreticky do toho tady jako ty vidi malokdo. Nitsmene si dovolim podotknout, ze i ja mel svyho casu po prumyslovce pocit, ze jsem si ve svym oboru schopnej vsechno teoreticky zduvodnit. Diky tomuhle bludu jsem byl schopen tvrdit napr. ze zresleni zesilovace nizsi nez 0,1pct lidsky ucho nepozna, ze 1,5mm2 dvoulinka pro reprak je az az, ze gramofon a hi-fi nejde dohromady atd. Az casem se clovek propracuje k poznani, ze i kdyz na neco aplikuje 5 jemu znamejch vzorecku, porad je to malo 
Jeste k tem stupnum odklonu - limit odklonu zadniho kola pri nastavovani geometrie je +-2st. To uz jsou na pohled radny "acka" (popr. "vecka" na kyvce". 0,5-1st stupen sice jeste do oci nebijou, ale pri blizsim pohledu znat jsou

Jeste k tem stupnum odklonu - limit odklonu zadniho kola pri nastavovani geometrie je +-2st. To uz jsou na pohled radny "acka" (popr. "vecka" na kyvce". 0,5-1st stupen sice jeste do oci nebijou, ale pri blizsim pohledu znat jsou

13:41:56
20.12.2005
20.12.2005

petr s
-> chooki: Dobře nechme tvoji teorii že A dělají šikmé ramena ale vysvětli proč dělají A kyvky po vyztužení se udělají V.Takže hlavní vliv na A má podélné rameno coč je u obou náprav stejné.
13:30:57
20.12.2005
20.12.2005

chooki
-> Baghira: POPROSIM TA JASNE DEFINOVANU TECHNICKU FORMULACIU, ARGUMENT...VYSVETLI MI PROSIM AKO MOZE SPOSOBOVAT ODKLON SKRUTENE PODELNE RAMENO....DAKUJEM
tvoje osobne urazky na slovakov alebo na mna nekomentujem....
tvoje osobne urazky na slovakov alebo na mna nekomentujem....
13:24:52
20.12.2005
20.12.2005

Baghira
Mimochodem, kdyby to bylo tak jednoduchý, že by se jen převařil úchyt na příčce, tak to udělali už ve škodovce a nesrali by tam zbytečně nějaký účka, pokud má ale někdo zevnitř nahnilej konec šikmýho ramene v místě uchycení na příčku, tak to převaření úchytu pod úhlem nezachrání, naopak se to zkroutí ještě víc do mezního místa, kam to až pustí podélný a pak to prdne a rozbijete si držky.
13:17:07
20.12.2005
20.12.2005

Baghira
-> chooki: Tak v tom případě jsem jeden z těch co vyměnili jen podélný (vyztužený) a Áčka zmizeli...pak pokud vim taky Gryzly, Marek, U-geen (než vyměnil domky) atd... A co se týká těch mechaniků od závodníků...myslim že kritizovat je těžko může člověk co tvrdí, že Áčkovitost má na vině jen šikmý rameno...radši to nikde mezi odborníkama moc neříkej, jestli nechceš sklidit posměch.
-> Tuner#2: Máš recht koukám, že těch "novátorů" na východ od nás je čím dál tím víc, bohužel na výsledcích to moc vidět není.
-> Tuner#2: Máš recht koukám, že těch "novátorů" na východ od nás je čím dál tím víc, bohužel na výsledcích to moc vidět není.
12:19:42
20.12.2005
20.12.2005

Lichac
to chooki: 100% s tebou souhlasim, podelne ramena nove vystuzene+nove silembloky+nove pruziny = vysledek porad stejny A-cka jako prase = sjizdi se pneu z vnitrni strany
11:51:58
20.12.2005
20.12.2005

Milos
-> Tuner#2: neser partu kolem durika
nebo ti nekdo rozhodi sandal ....
ked nevis co pises, tak nepis, jo
nebo ti nekdo rozhodi sandal ....ked nevis co pises, tak nepis, jo

11:44:55
20.12.2005
20.12.2005

chooki
-> priatelia: omlouvam sa vsetkym za urazky, mam toho dost v praci, som v nervoch....
argumenty typu vymenili pozdlzne a nemaju Acka neberiem, to nie je technicky argument, okrem toho podla vo vacsine pripadov dali aj nove pruziny, co zvysilo auto o 1-2 cm co na vyrovnanie Aciek staci.
co sa tyka mna, tiez som si dal nove podelne ramena-vystuzene, novy silentblok, a pruziny tie co som mal pred tym...samozrejme vysledok tie iste Acka ako predtym...ale cakal som to.
co sa tyka zavodnikov a ich mechanikov, poviem tolko, to je vsetko v ludoch, tiez poznam jedneho byvaleho zavodnika na skodach, dokonca reprezentanta, teraz robi auta, ale poviem tolko ze auto uz by som mu nedal, potom co som videl....
ako som uz pisal, geometriu osi kola ovplyvnuje najviac sikme ram., jasne ze aj podelne, ale urcite nie tym za sa skruti..
Uz davno sa chystam napisat clanok na tuto temu doplnenu nazornymi schemami.....ked budem mat cez sviatky cas, tak nieco zbucham.
este raz, neverim ze niekto spozna uhol 0.5-1 stupen volnym okom...pokial nema nejake zariadenie alebo referencne body.
argumenty typu vymenili pozdlzne a nemaju Acka neberiem, to nie je technicky argument, okrem toho podla vo vacsine pripadov dali aj nove pruziny, co zvysilo auto o 1-2 cm co na vyrovnanie Aciek staci.
co sa tyka mna, tiez som si dal nove podelne ramena-vystuzene, novy silentblok, a pruziny tie co som mal pred tym...samozrejme vysledok tie iste Acka ako predtym...ale cakal som to.
co sa tyka zavodnikov a ich mechanikov, poviem tolko, to je vsetko v ludoch, tiez poznam jedneho byvaleho zavodnika na skodach, dokonca reprezentanta, teraz robi auta, ale poviem tolko ze auto uz by som mu nedal, potom co som videl....
ako som uz pisal, geometriu osi kola ovplyvnuje najviac sikme ram., jasne ze aj podelne, ale urcite nie tym za sa skruti..
Uz davno sa chystam napisat clanok na tuto temu doplnenu nazornymi schemami.....ked budem mat cez sviatky cas, tak nieco zbucham.
este raz, neverim ze niekto spozna uhol 0.5-1 stupen volnym okom...pokial nema nejake zariadenie alebo referencne body.
11:13:04
20.12.2005
20.12.2005

COL
2 chooki: Ano, ale krom sikmeho ramene muze to same zpusobit ohnute podelne - pochopitelne mam na mysli vertikalni pruhyb - ten seriovy I profil to proste neudrzi, zvlaste pokud je nahnily, a ma tendenci se to ohybat a to pred a za spojem se sikmym ramenem - proto se to tam taky vyztuzovalo tena Uckama.
Takze to proste neni je o sikmym, i kdyz i jimi to muze byt. Kdyz se nad tim clovek zamysli, zjisti, ze kazda vule ci deformace a to kdekoliv na vlecce, zpusobena vysokym zatizenim ve standardnich smerech bude mit za nasledek Acko. Tak nevim co se furt resi...
Takze to proste neni je o sikmym, i kdyz i jimi to muze byt. Kdyz se nad tim clovek zamysli, zjisti, ze kazda vule ci deformace a to kdekoliv na vlecce, zpusobena vysokym zatizenim ve standardnich smerech bude mit za nasledek Acko. Tak nevim co se furt resi...
10:49:02
20.12.2005
20.12.2005

King
2 chooki: Neni ti treba podezrely, ze ty rady nas zabednencu nejsou az zas tak ridky?
Neni to sice technickej argument, ale...
Pokud ty nepoznas na zadnim 13" kole "ackovitost" 0,5-1st, pak ve me chyba neni. Byl jsem loni na geometrii, takze se nejedna o hodnoty vycucany z prstu
Zamerne nepisu kapitalkama, protoze to neni argument

"...TAKZE KDYZ MA KOLO ODKLON, TAK JENOM PROTO, ZE SIKME JE SKROUCENE...." Co je potom na teto teorii spatne, kdyz po vymene podelnyho ramne a silentbloku za novy se kola poslusne postavej do pozoru? - nepodlozeno vypoctama, pouze zkusenosti spousty lidi repasujicich svoji vlecku......
Neni to sice technickej argument, ale...Pokud ty nepoznas na zadnim 13" kole "ackovitost" 0,5-1st, pak ve me chyba neni. Byl jsem loni na geometrii, takze se nejedna o hodnoty vycucany z prstu

Zamerne nepisu kapitalkama, protoze to neni argument

"...TAKZE KDYZ MA KOLO ODKLON, TAK JENOM PROTO, ZE SIKME JE SKROUCENE...." Co je potom na teto teorii spatne, kdyz po vymene podelnyho ramne a silentbloku za novy se kola poslusne postavej do pozoru? - nepodlozeno vypoctama, pouze zkusenosti spousty lidi repasujicich svoji vlecku......
10:15:37
20.12.2005
20.12.2005

Baghira
-> chooki: Se obávám, že si budeš muset pro doplnění znalostí tu vlečku rozebrat ještě jednou, protože jsi ji v činnosti asi nikdy neviděl, když tu můžeš psát podobný hovadiny. Ono vlastně všichni co se jim po vyztužení podélných ramen ztratili Áčka měli jen vidiny, včetně mě, a vlastně tam mám Áčka pořád, protože jsem vyztužil jen podélný ramena a nechci si to přiznat, i když jsou kola rovně...Mimochodem znám dost lidí, který dělali svýho času mechaniky pro Engeho (starýho), Vojtěcha a jiný jezdce a každej mi řekl, že šikmý rameno vyztužovali pouze, když věděli, že se bude jezdit na šotolině a bude se s autem skákat a to ještě jak pro který jezdce, protože někteří dokázali být na auto opatrnější než jiní...
09:58:13
20.12.2005
20.12.2005

chooki
-> King: neveeeeeerim ze niekto moze byt taky zadubeny.......jeste jednou, osa kola prochazi JENOM SIKMYM RAMENEM !!!! TAKZE KDYZ MA KOLO ODKLON, TAK JENOM PROTO, ZE SIKME JE SKROUCENE....A JESTE JEDNOU, UCHOP DO RUKY PODELNE RAMENO KDYZ JE NAMONOTOVANE NA AUTE A NENI SPOJENE SE SIKMYM A ZISTIS SAM JAK JE VOLNE...TO RAMENO PRENASI JENOM PODELNY SILI... (A PROPOS, MERAL SI TYCH TVOICH 0.5-1 STUPEN, NEBO JENOM " PODLE OKA" ?????????, PROTOZE 0.5-1 STUPEN VOLNYM OKOM NEUVIDIS.)
NAJVIAC MILUJEM ARGUMENTY TYPU CETL SEM VIKIHO NA TECHWEBU A PODOBNE...OHLEDEM TVOJICH 2 ROKU JEDNEHO PREDMETU TAK JA TI POVIM ZE JSEM STUDOVAL 4 ROKY NA DOPRAVNI PRUMYSLOVCE MOTOROVA VOZIDLA A 5 ROKOV NA STROJNICKEJ FAKULTE TAKY VOZIDLA...JEN NA OKRAJ.
VIDIM JEDINE RIESENIE TOHTO "PROBLEMU", NA HROCHACI PRED VSSETKYMI NAZORNU UKAZKU NA ROZOBRATEJ VLECKE...FAKT INAC SI TO NEVIEM PREDSTAVIT.
vsetko som uz povedal, minuly rok som tu tym zabil dlhe hodiny...caute, musim pracovat :(
NAJVIAC MILUJEM ARGUMENTY TYPU CETL SEM VIKIHO NA TECHWEBU A PODOBNE...OHLEDEM TVOJICH 2 ROKU JEDNEHO PREDMETU TAK JA TI POVIM ZE JSEM STUDOVAL 4 ROKY NA DOPRAVNI PRUMYSLOVCE MOTOROVA VOZIDLA A 5 ROKOV NA STROJNICKEJ FAKULTE TAKY VOZIDLA...JEN NA OKRAJ.
VIDIM JEDINE RIESENIE TOHTO "PROBLEMU", NA HROCHACI PRED VSSETKYMI NAZORNU UKAZKU NA ROZOBRATEJ VLECKE...FAKT INAC SI TO NEVIEM PREDSTAVIT.
vsetko som uz povedal, minuly rok som tu tym zabil dlhe hodiny...caute, musim pracovat :(
09:11:42
20.12.2005
20.12.2005

Baghira
Vzhledem k tomu, že už z výroby vyztužovali kvůli Áčkám podélný ramena známejma a málo účinejma Účkama, tak bych se především zaměřil na ta podélná...
08:55:24
20.12.2005
20.12.2005

sep
Dlouze jsem přemýšlel čím do této téměř vědecké debaty přispěji ,všechny strany mají stvá tvrzení pevně podložena jak empiricky tak pomocí matematických modelů,těžko lze přijít s něčím novým když už jsou všechny možnosti vyčerpány a navíc chybí srovnatelný potenciál intelektu ....snad tedy jen "kyvka forever" 

06:12:57
20.12.2005
20.12.2005

Lichac
kdyz jsem koupil na svoji skodarnu prevodovku i s napravou (vlecku) tak na pricniku pod prevodovkou byl na 1/2 urvanej zaves sikmeho ramene, jednoduse jsem ho dokplepl z5 jak to slo a privaril a je pravda ze to prave kolo je na tom co se tyce a-cek lip nez leve tak potom nevim jestli mam to same udelat i na druhe strane. Pri tom mam samozrejme vymeneny podelny ramena(vystuzene), silembloky a taky jsem pri tom vystuzil i ramena sikme. Stejne to a-cko tam porad je
00:20:34
20.12.2005
20.12.2005

King
2 COL: Dobra, ale rekneme, ze ten problem sikmejch ramen neni zas tak castej a receptem pro vetsinu "ackaru" jsou ostatni polozky myho i tvyho menu :)
00:12:10
20.12.2005
20.12.2005

COL
2 King: vidim to tak, ze za acka muzou nektere z nasledujicich prvku a jejich kombinace: podelna ramena, gumy spoje, oba silenbloky, sikma ramena (kdy muzou uhnit tak, ze se zlomi, muzou se i ohnout - viz to, co se stalo Stropikovi a pred tim mel samo brutalni acka :o) ) .
Ja mel jen malinkata acka a sel jsem na to od lesa a dal jsem novy uplne vsechno (podelny jsem dal vyztuzeny) - a stejne mam na jedny strane malinkaty acko.
Co se tyce silenbloku sikmeho ramene tam bych uplne nesouhlasil - protoze ulozeni se nachazi na celkem velkem rameni - osa, na kterou je tohle rameno sily kolme, totiz prochazi spojem ramen. Tomuhle zaveru nasvedcuje i profil ramene, ktery je udelam tak, ze smerem k pricce ztraci pevnost (neni ji tolik potreba) - zuzuje se.
Zaver (muj) - Acka muze udelat skoro kterykoliv prvek zadni napravy a nelze to nijak pausalizovat.

Ja mel jen malinkata acka a sel jsem na to od lesa a dal jsem novy uplne vsechno (podelny jsem dal vyztuzeny) - a stejne mam na jedny strane malinkaty acko.
Co se tyce silenbloku sikmeho ramene tam bych uplne nesouhlasil - protoze ulozeni se nachazi na celkem velkem rameni - osa, na kterou je tohle rameno sily kolme, totiz prochazi spojem ramen. Tomuhle zaveru nasvedcuje i profil ramene, ktery je udelam tak, ze smerem k pricce ztraci pevnost (neni ji tolik potreba) - zuzuje se.
Zaver (muj) - Acka muze udelat skoro kterykoliv prvek zadni napravy a nelze to nijak pausalizovat.
22:45:31
19.12.2005
19.12.2005

King
Cim to, ze vyskytne-li se v nazvu tematu "vlecka", smrdi to peknou bitkou? 
Uvodem predesilam, ze jako elektronik jsem poznamenanej jenom cca 2 lety predmetu "strojnictvi" na prumyslovce, takze muj nazor na reseni problemu vlecky nema zadnou vahu
Ale presto - z toho, co jsem za nejakej ten patek na netu pochytil a vyhodnotil mi vychazi nasledujici:
(vychazim ze seriovy zadni napravy)
hlavni zdroje ackovitosti - podelny ramena, silentbloky podelnyho (pouziti mekcich "kyvkovych" nebo separace gumy od kovovy casti silentbloku). Uz jenom vymena techhle dvou polozek resi nejvetsi cast "acek". Kdyz se k tomu prida jeste vyztuzeni podelnyho ramene, da se predpokladat i delsi zivotnost. Dal v hitparade figuruje spojeni podelnyho a sikmyho ramena pres ty nestastny tlusty gumovy podlezky, kde uz jenom vymena za tuzsi podlozky z "lina" nebo neceho odolnejsiho (podle L/A) zase usetri nejakych par (mozna desitek) uhlovych minut "acek". A zapomnenout se neda ani na stav domecku silentbloku podelnyho ramena, ktery rozhodujou o naklonu silentbloku a tim o zakladnim postaveni zadnich kol. S tim souvisi celkovej stav kastle, ktera muze bejt uz ponekud "rozsklebena" a s ni i domecky silentbloku (samozrejme ve prospech "acek"). A pak prichazej na radu ty slavny sikmy ramena - udajne jestli je posledni instance, ktera muze acka zpusobit sikmy rameno, pak jedine extremne naboreny a nebo v kombinaci s prickou prohnutou smerem dolu (coz taky neni obvykly). Kazdopadne jsem se ackovitosti pri porizeni vlecky bal taky, ale kupoval jsem napravu se zanovnima ramenama, dal jsem novy 130kovy silentbloky, sikmy ramena byli ovsem samozrejme originalni a slusne rzi ohlodany, ale s dobrejma silentblokama. Vysledna kombinace s nejspis s puvodnima pruzinama me nezklamala, protoze auto i s plnou LPG nadrzi ma podle nalady cca 0,5-1st acka a nezhorsuje se to ani po nejakejch 40tkm se to zatim nezhosilo. O tom, ze to se sikmejma ramenama nebude tak horky, me treba castecne presvedcil clanek od Vikiho na techwebu, kde svoje brutalni acka proste vyresil vyztuzenejma novejma podelnejma, novejma silentblokama a L/Ackovejma podlozkama mezi sikmy a podelny. Vyztuha sikmyho, kedze bylo zminenu, ze jenom vlastne fixuje status quo, je v onom pripade jeno spis pro vetsi pevnost a odolnost pri vetsim zatizeni a na ackovitost nemuze mit vliv. A vyreseno

Nepletu-li se tak i Saky, kterej o strojarine neco tusi, taky zastava nazor, ze uchyt sikmyho ramena na pricku prevodovky(sirka a pevnost silentbloku) je natolik subtilni, ze o postaveni kola asi moc nerozhoduje.
A ted me sezerte!

Uvodem predesilam, ze jako elektronik jsem poznamenanej jenom cca 2 lety predmetu "strojnictvi" na prumyslovce, takze muj nazor na reseni problemu vlecky nema zadnou vahu

Ale presto - z toho, co jsem za nejakej ten patek na netu pochytil a vyhodnotil mi vychazi nasledujici:
(vychazim ze seriovy zadni napravy)
hlavni zdroje ackovitosti - podelny ramena, silentbloky podelnyho (pouziti mekcich "kyvkovych" nebo separace gumy od kovovy casti silentbloku). Uz jenom vymena techhle dvou polozek resi nejvetsi cast "acek". Kdyz se k tomu prida jeste vyztuzeni podelnyho ramene, da se predpokladat i delsi zivotnost. Dal v hitparade figuruje spojeni podelnyho a sikmyho ramena pres ty nestastny tlusty gumovy podlezky, kde uz jenom vymena za tuzsi podlozky z "lina" nebo neceho odolnejsiho (podle L/A) zase usetri nejakych par (mozna desitek) uhlovych minut "acek". A zapomnenout se neda ani na stav domecku silentbloku podelnyho ramena, ktery rozhodujou o naklonu silentbloku a tim o zakladnim postaveni zadnich kol. S tim souvisi celkovej stav kastle, ktera muze bejt uz ponekud "rozsklebena" a s ni i domecky silentbloku (samozrejme ve prospech "acek"). A pak prichazej na radu ty slavny sikmy ramena - udajne jestli je posledni instance, ktera muze acka zpusobit sikmy rameno, pak jedine extremne naboreny a nebo v kombinaci s prickou prohnutou smerem dolu (coz taky neni obvykly). Kazdopadne jsem se ackovitosti pri porizeni vlecky bal taky, ale kupoval jsem napravu se zanovnima ramenama, dal jsem novy 130kovy silentbloky, sikmy ramena byli ovsem samozrejme originalni a slusne rzi ohlodany, ale s dobrejma silentblokama. Vysledna kombinace s nejspis s puvodnima pruzinama me nezklamala, protoze auto i s plnou LPG nadrzi ma podle nalady cca 0,5-1st acka a nezhorsuje se to ani po nejakejch 40tkm se to zatim nezhosilo. O tom, ze to se sikmejma ramenama nebude tak horky, me treba castecne presvedcil clanek od Vikiho na techwebu, kde svoje brutalni acka proste vyresil vyztuzenejma novejma podelnejma, novejma silentblokama a L/Ackovejma podlozkama mezi sikmy a podelny. Vyztuha sikmyho, kedze bylo zminenu, ze jenom vlastne fixuje status quo, je v onom pripade jeno spis pro vetsi pevnost a odolnost pri vetsim zatizeni a na ackovitost nemuze mit vliv. A vyreseno

Nepletu-li se tak i Saky, kterej o strojarine neco tusi, taky zastava nazor, ze uchyt sikmyho ramena na pricku prevodovky(sirka a pevnost silentbloku) je natolik subtilni, ze o postaveni kola asi moc nerozhoduje.
A ted me sezerte!

20:50:33
19.12.2005
19.12.2005

chooki
-> PeterP136: nema...ale o to teraz nejde, ide o to ci sa kruti alebo nie...nekruti sa preto (ak hej, tak urcite menej ako skoda) lebo su dve a su mohutnejsie.
Sierry (benziny) maju okolo 1100 kg-pohotovostna, ale vzadu nic...kdezto skoda ma motor, to je rozdiel....proste na to ako je namahana zad. naprava je slabo riesena...dilentantsky.
Sierry (benziny) maju okolo 1100 kg-pohotovostna, ale vzadu nic...kdezto skoda ma motor, to je rozdiel....proste na to ako je namahana zad. naprava je slabo riesena...dilentantsky.
20:40:39
19.12.2005
19.12.2005

PeterP136
-> chooki: Rameno sierry je pekne, ale nema nahodou uhol kyvania 0? Videl som ho iba v telke aj to som si nie 100% isty ci to bola fakt sierra. Mimochodm nema sierra celkom slusnu hmotnost celkovo?
Dalsi priklad su alfy, ktorych ramena sa az neuveritelne podobaju na RSkove, ale presny uhol kyvania netusim.
Dalsi priklad su alfy, ktorych ramena sa az neuveritelne podobaju na RSkove, ale presny uhol kyvania netusim.
20:36:44
19.12.2005
19.12.2005

chooki
-> Pavel Korbelář: no ja trocha poznam sierry napriklad...pozri si ake ramena ma vzadu sierra (a mal lahsi zadok ako skoda !). Je koncepcia ako napriklada 130rs, s tym ze ramena su ovela mohutnejsie ako jedno sikme rameno na skode...a pozdlznom nema zmysel hovorit...ulozenie v makyych plechoch v kasni, silntblok snad 10-12 cm priemer....nula bodov
20:36:43
19.12.2005
19.12.2005

PeterP136
-> Gryzly: Tie si myslim.
Mimochodom, neviete ako poriesit Vcka ked zvysim zadnu napravu?

Mimochodom, neviete ako poriesit Vcka ked zvysim zadnu napravu?

20:26:55
19.12.2005
19.12.2005

Gryzly
-> Tuner#2: takže jsem slišel i názor druhé strany a udělal jsem si obrázek o tomhle.
A výsledek? Je mi to fuk. myslím že tímhle nemužou zpusobit dopravní nehodu, asi nehrozí že by někoho nebo sebe zabili, tak at si dělaj co chtěj. Si vem jak na nás škodovkáře-upravce koukají policajti a technici na STK. veškeré věci které si montujeme na auta, jako zdvojený světla, xenony, prolisy, podložky 15"kola, lemy, pružiny, zavařený kliky, vejfuky, všechno je pro tydle lidi, hnus, domorobka a nepovolené a nesmyslné. však at si DuriQ hraje. třeba po najetí 20 000 km zjistí že je to napikaču. a možná se t omluví. možná zjistí že je to mnohem lepší a třeba za 5 let to bude běžná uprava, jako ted třeba vyztužení, nebo vnitřnosti z fábky. Mě to žíly netrhá.
A výsledek? Je mi to fuk. myslím že tímhle nemužou zpusobit dopravní nehodu, asi nehrozí že by někoho nebo sebe zabili, tak at si dělaj co chtěj. Si vem jak na nás škodovkáře-upravce koukají policajti a technici na STK. veškeré věci které si montujeme na auta, jako zdvojený světla, xenony, prolisy, podložky 15"kola, lemy, pružiny, zavařený kliky, vejfuky, všechno je pro tydle lidi, hnus, domorobka a nepovolené a nesmyslné. však at si DuriQ hraje. třeba po najetí 20 000 km zjistí že je to napikaču. a možná se t omluví. možná zjistí že je to mnohem lepší a třeba za 5 let to bude běžná uprava, jako ted třeba vyztužení, nebo vnitřnosti z fábky. Mě to žíly netrhá.
20:25:47
19.12.2005
19.12.2005

Pavel P@nkáč
-> chooki: no dobrá dobrá opravdu se kroutí i šikmá ramena? to už je docela kus matroše, jako ty podelný jsou jeom takový hovinko...
20:18:02
19.12.2005
19.12.2005

chooki
-> Pavel Korbelář: jasne pozdlzne mam nove... ale skrucuju sa sikme ramena....ale riesit ani vysvetlovat to tu uz nebudem, strata casu....chodte chlapci studovat alebo co, mam ine veci na praci, nic v zlom Pavle, ale na tuto temu som haklivy...

20:15:47
19.12.2005
19.12.2005

chooki
-> PeterP136: nie zle jazyky...tvrdim to ja...vlecka ako ju pozname je kompromisne riesenie...jasne ze vychadza z Rskovej ale ti tupci aby usetrili tak pouzili co najviac veci z kyvky...
sak jasne ze je napicu,, uhol kyvania sikemho 32 stupnov oproti pozdlznemu...boooze toho "konstruktera" by som xcel strentut ...toto je pre mna memento ako sa za totaca robila robota...samy kompromis a neodborne riesenia :(
sak jasne ze je napicu,, uhol kyvania sikemho 32 stupnov oproti pozdlznemu...boooze toho "konstruktera" by som xcel strentut ...toto je pre mna memento ako sa za totaca robila robota...samy kompromis a neodborne riesenia :(
20:12:45
19.12.2005
19.12.2005

Pavel P@nkáč
-> chooki: podelný ramena se dají koupit nové, šikmé ramena se koupit nedají to je fakt, ale myslím si že ty se nekroutí??!!
20:08:17
19.12.2005
19.12.2005

PeterP136
-> Tuner#2: Ja by som to neriesil. Cela zadna uhlova kyvadlova naprava s vlecenymi ramenami (ludovo zvanu vlecka) fungovat nemoze, ale ako vidno vdaka pruznosti kovu a gumy funguje :). Zle jazyky tvrdia, ze ju vlastne obslahli z RSkovej akurat to nedomysleli :).
Okrem toho to co kolegovia z BA riesia su Acka po znizeni a tym ze to takto zmenia praveze znizia namahanie tejto napravy aj ked na to asi vobec nemysleli :).
Okrem toho to co kolegovia z BA riesia su Acka po znizeni a tym ze to takto zmenia praveze znizia namahanie tejto napravy aj ked na to asi vobec nemysleli :).
20:04:01
19.12.2005
19.12.2005

chooki
-> Gryzly: len pootocil ja si myslim ze davat ho vejs nema velky vyznam...podla toho co som si kresllil schemy
20:03:00
19.12.2005
19.12.2005

chooki
-> Tuner#2: kurva do pice si ma nasral, to je moj vymysel a prvy som to mal ja ! :) prestuduj si forum spred roka.
duri to mal az po mne.....
mna to stalo par hodin vymyslania, kreslenia a skladania na sucho vlecky na podlahe.
A teraz k teme, pozri tuner, je to kompromisne riesenie, ale stoji to 0 korun (ak nepocitam demontaz a montaz priecky), a robili sme to dokopy asi 1.5 hodiny...takze pohoda. Ja som nadvihol vnutornu stranu "ucha" priecky o 7 mm, Duri o nieco nieskor tusim 1 cm.
Pozdlzne rameno ma velikansky silentblok, tam je jedno ze sa trochu zmeni os otacania. Napokon na kyvke sa meni na tom istom silentbloku min. + - 20 a nikoho to netrapi.
Este raz opakujem tak ako 1000krat, ulozenie pozdlzneho ramena je volne v doch osiach...zachytana len pozdlzne sily. Priecne, ci moment nezachytava...schvalne si skuste v ruke ohybat pozdlzne rameno pokial nie je spojene so sikmym.... do strany ide + - 10cm, da sa skrutit....v ruke !
Ja som sa skorej bal jednej veci, a to ze pri prepruzeni sa meni rozchod kolies, to znamena ze kolesa sa "vysuvaju von", a bal som sa, ze sa moze vytiahnut poloosa. Ale je tam dost velka rezerva.
Nove Sikme ramena sa kupit nedaju !!! A navarit vystuhy na uz pouzivane a tym padom skrutene uz nema ziadny vyznam.
Ja vidim 2 "ciste" riesenia : skusit "narovnat" uz skrutene sikme ramena a navarit vystuhy...dost technologicky narocne.
Alebo, odrezat ten valec, kde je ten malinky silentblok nalisovany, od sikmeho ramena a navarit ho pod inym uhlom...samozrejem to vyzaduje nejaky pripravok a pred tym vyppocet...toto sa mi zda najlepsie riesenie a umoznuje nastavit odklon kolesa bez zmeny osi kyvania.
Samozrejme uplne najidealnejsie riesenie je LR ramena, ale 20 tis SK za to nedam...
duri to mal az po mne.....
mna to stalo par hodin vymyslania, kreslenia a skladania na sucho vlecky na podlahe.
A teraz k teme, pozri tuner, je to kompromisne riesenie, ale stoji to 0 korun (ak nepocitam demontaz a montaz priecky), a robili sme to dokopy asi 1.5 hodiny...takze pohoda. Ja som nadvihol vnutornu stranu "ucha" priecky o 7 mm, Duri o nieco nieskor tusim 1 cm.
Pozdlzne rameno ma velikansky silentblok, tam je jedno ze sa trochu zmeni os otacania. Napokon na kyvke sa meni na tom istom silentbloku min. + - 20 a nikoho to netrapi.
Este raz opakujem tak ako 1000krat, ulozenie pozdlzneho ramena je volne v doch osiach...zachytana len pozdlzne sily. Priecne, ci moment nezachytava...schvalne si skuste v ruke ohybat pozdlzne rameno pokial nie je spojene so sikmym.... do strany ide + - 10cm, da sa skrutit....v ruke !
Ja som sa skorej bal jednej veci, a to ze pri prepruzeni sa meni rozchod kolies, to znamena ze kolesa sa "vysuvaju von", a bal som sa, ze sa moze vytiahnut poloosa. Ale je tam dost velka rezerva.
Nove Sikme ramena sa kupit nedaju !!! A navarit vystuhy na uz pouzivane a tym padom skrutene uz nema ziadny vyznam.
Ja vidim 2 "ciste" riesenia : skusit "narovnat" uz skrutene sikme ramena a navarit vystuhy...dost technologicky narocne.
Alebo, odrezat ten valec, kde je ten malinky silentblok nalisovany, od sikmeho ramena a navarit ho pod inym uhlom...samozrejem to vyzaduje nejaky pripravok a pred tym vyppocet...toto sa mi zda najlepsie riesenie a umoznuje nastavit odklon kolesa bez zmeny osi kyvania.
Samozrejme uplne najidealnejsie riesenie je LR ramena, ale 20 tis SK za to nedam...
20:02:20
19.12.2005
19.12.2005

Gryzly
-> Labros: aha, ale přece chooki převařoval ten uchyt vejš. někdy asi na jaře. to se nemohli poučit že to stačí? Nebo stím má taky nějaký problémy? Nebo to taky pootočil?
19:59:20
19.12.2005
19.12.2005

Labros
-> Gryzly: oni zkracujou zadní pružiny takže pak to má áčka i s novýma podélnýma ramenama
19:58:52
19.12.2005
19.12.2005

Labros
no každej by si myslel, že ne náhodou prochází osa silenbloku šikmýho ramene středem silenbloku podélnýho, ale třeba to fakt není tak kritický. Měli by mít vyzkoušený nebo vypočítaný, jak bude tomu silenbloku podélnýho ramene to kroucení vadit. A taky všem souvisejícím věcem, jako úchyt v kastli atd.
19:14:05
19.12.2005
19.12.2005

Tuner#2 - zrušená registrace
-> Gryzly: No je to výmysl DuriQa a má to celá parta kolem něj, ale dle mě je to totální nesmysl, ale DuriQ stejně bude psát že jsem blbej a že laik jako já tomu nemůže rozumět
tak mě proto zajímal Váš názor - celá diskuze je u mého auta asi o dvě stránky zpět - řešili jsem to cca. před měsícem.
tak mě proto zajímal Váš názor - celá diskuze je u mého auta asi o dvě stránky zpět - řešili jsem to cca. před měsícem.19:03:59
19.12.2005
19.12.2005

Gryzly
ježiš kdo to takhle dělá? Já nečtu celej virt, takže jsem o to nikde nazavadil. když si to tak představáím musela by se posunout i osa kejvání podélnýho ramene. a to ne jenom vyklonit ale i posunout dolů. Není jednodušší a ověřenější dát podélný ramena nový a vyztužený?
18:38:02
19.12.2005
19.12.2005

Tuner#2 - zrušená registrace
Jaký máte názor na to, že někdo řeší áčka tím, že převaří úchyt šikmého ramene tak, že ho pootočí?? Vždyť se tím změní osa kývání a bude se to celé křížit a dlouhodobě to dobře fungovat nemůže. Co pomůže a viděl jsem to, je převaření úchytů výš, ale do stejné polohy. Zajímá mě váš názor na věc a můžem tím zachránit pár vleček na slovensku...
Když jsem to celé popisoval u mého auta, tak se k tomu vůbec nikdo nevyjádřil.
Když jsem to celé popisoval u mého auta, tak se k tomu vůbec nikdo nevyjádřil.