skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
ohnutá šikmá ramena
15:10:56
08.03.2007
08.03.2007

Vojtik
asi by byl zádrhel va stavbě takovýho hybridního diferáku, ale mělo by to jít, ale nevim, kdo by to dělal, asi by to mělo jízdní vlastnosti jako moje winterkára, kde je stabilizátor na jedný straně vytrženej i s kusem mostu a na jednu stranu se to naklání jak kačena aje to přetáčivý a na druhou stranu normální

13:19:27
08.03.2007
08.03.2007

VeTeV
-> Jirik : tak to skus - a tu vlecku bych dal uzkou 

13:18:50
08.03.2007
08.03.2007

Jirik - zrušená registrace
Šlo by třeba mít na jednej straně vlečkovou poloosu a na druhej kejvačkovou nohavicu ? Mě by jen zajímalo, jak by se s tím jezdilo. 

09:51:57
08.03.2007
08.03.2007

Labros
-> PeterP136: Taky jsem nad tou fotkou bádal, co tam má být špatně 

19:02:25
07.03.2007
07.03.2007

PeterP136
-> Labros: Ved hej, to len ja som to spravil tak ze som s tym skodovku uz kupil a potom zistil ze je to nejaka podivnost ktora sa az tak casto nevyskytuje v sedanoch a to este so 136 motorom. :)
Inac ten odkaz co som dal tak som to poplietol idu mu ramena nadol od priecky (preto V) ale nie som si tym uz taky isty lebo tusim cela fotka je nejako nakrivo :).
Inac ten odkaz co som dal tak som to poplietol idu mu ramena nadol od priecky (preto V) ale nie som si tym uz taky isty lebo tusim cela fotka je nejako nakrivo :).
10:50:47
07.03.2007
07.03.2007

Labros
-> PeterP136: Tak je jasný, že pokud na vlečce budeš mít krátký, nebo unavený pružiny, tak musí mít áčka, o tom bezpochyb. Stejně tak je jasný, že lepší náprava je RS nebo dokonce LR, ale důvod, proč si lidi (třeba já) dávají do auta vlečku je ten, že se to dá zlegalizovat a jezdit s tím v provozu.
06:29:30
07.03.2007
07.03.2007

pajavlk
hele a nechcete někdo o tom napsat článek s fotkama ? myslím že by to dost lidem hodně objasnilo a nebylo by tolik stejnejch dotazů proč maj áčka..

19:45:29
06.03.2007
06.03.2007

PeterP136
-> COL: Takze je to jasne ide o prehnutie celeho ramena do luku. Akurat na mojich ramenach som nic take nevidel a pritom Acka ako prasa. Jednoznacne pruzinami. AKo som uz pisal videl som malo vleciek (len dve z toho jednu uz rozobratu :) ) takze som stastie na prehnute rovne (divne sa to pise :) ) ramena nemal.
Inac dobry priklad ako nemat Acka (tento ma dokonca V) je tu:
skoda.stable.cz/cz/index. php?id=7&i...
Sikme ramena idu pekne nahor od priecky prevodovky a nie ako u mna.
Inac co sa tyka bodov okolo ktorych sa kyve naprava je scie pravda ze su dva (vlasten tri ak sa berie horne ulozenie pruziny) ale bod okolo ktoreho sa toci zvisla os kolesa je lenjeden a to ulozenie sikmeho ramena v priecke. Keby bola naprava uchytena ako napriklad v sierre tak sa kyve uplne inac a zvisla os kolesa ostava furt zvisla. Dokonca aj naprava v alfach (podobna 130lr?) sa kyve inak. Ale tento prerobok z kyvky sa chova ako kyvka len sa tvari ako ze to kyvka nie je :). Aj ked v nazve to ma. V tomto musim s chookmi suhlasit ze vlecka je proste prasacina za ktoru by sa mal hanbit aj maturant bohuzial z nejakeho divneho dovodu presla do seriovej vyroby.
Inac dobry priklad ako nemat Acka (tento ma dokonca V) je tu:
Sikme ramena idu pekne nahor od priecky prevodovky a nie ako u mna.
Inac co sa tyka bodov okolo ktorych sa kyve naprava je scie pravda ze su dva (vlasten tri ak sa berie horne ulozenie pruziny) ale bod okolo ktoreho sa toci zvisla os kolesa je lenjeden a to ulozenie sikmeho ramena v priecke. Keby bola naprava uchytena ako napriklad v sierre tak sa kyve uplne inac a zvisla os kolesa ostava furt zvisla. Dokonca aj naprava v alfach (podobna 130lr?) sa kyve inak. Ale tento prerobok z kyvky sa chova ako kyvka len sa tvari ako ze to kyvka nie je :). Aj ked v nazve to ma. V tomto musim s chookmi suhlasit ze vlecka je proste prasacina za ktoru by sa mal hanbit aj maturant bohuzial z nejakeho divneho dovodu presla do seriovej vyroby.
15:07:06
06.03.2007
06.03.2007

Tuner#2 - zrušená registrace
-> Nwkt: Já mám pocit, že právě už neměli, tak píšu že je tam má - viděl jsem minulý týden na vlastní oči.

15:02:10
06.03.2007
06.03.2007

Labros
-> Vojtik: no to jsou hodně slušný fotky - a potvrzení toho, že se podélná ramena kroutí do vrtule, což jsem psal už před 2-2,5 lety (v době, kdy chooki začínal zjišťovat, že vlečka nemá úhel kývání 0st a proto není plně srovnatelná s double whishbone a začal nadávat na konstruktéry v AZNP :))
14:53:26
06.03.2007
06.03.2007

Nwkt
-> Tuner#2: No 450 kus nebo 900 pár to vyjde na stejno, až budu mít cestu tak se zeptam u Regnera nebo u Košana za kolik je maj
14:27:48
06.03.2007
06.03.2007

-> Nwkt: On tam má nový za asi 450,- kus

14:27:41
06.03.2007
06.03.2007

chooki
-> Labros: presne to som cakal...aspon sa nenudis v praci...kludne si rob srandu...ked si uz hladal, mohol si najst novsie prispevky, kde by sa dokazalo to, co som pisal

14:19:33
06.03.2007
06.03.2007

Nwkt
-> Tuner#2: To radši koupim nový 

14:08:58
06.03.2007
06.03.2007

-> Nwkt: Mám, ale jsou zkrácený... má je třeba ten žid na vrakárně na slovanech.

13:53:32
06.03.2007
06.03.2007

MATTESS
-> Nwkt: cca 900 pár
13:35:52
06.03.2007
06.03.2007

Nwkt
-> Jirik : Vlečkový? A nebo nevíte někdo kolik stojí nový?
13:27:51
06.03.2007
06.03.2007

Jirik - zrušená registrace
-> Nwkt: Mám 

12:13:13
06.03.2007
06.03.2007

Nwkt
-> Tuner#2: Jenom dotaz nemáš doma ještě ty sériový pružiny?
11:31:36
06.03.2007
06.03.2007

-> Labros: LOL 

11:29:44
06.03.2007
06.03.2007

Labros
-> Tuner#2: Je exaktně dokázáno, že těmi úpravami jsi nemohl dosáhnout srovnání nápravy, protože ani chooki, který je před námi o 2-2,5 roku napřed, toho nedosáhl, dokud mu kamarád nepřevařil příčku převodovky (aby si chooki nemusel umazat svoje ruce, ale přitom to vlastně udělal sám.) 

11:23:22
06.03.2007
06.03.2007

-> chooki: Tak to jsis zas pěkně naběhnul viz. Labros

Já áčka vyřešil srovnáním šikmých dle nových od TUNERA, navařením výstuh dle L/A a nových podélných ramen a s novýma pružinama jsem měl dokonce nepatrné véčka (stejna jako MATTESS na svém zcela sériovém Rapidu). Po snížení se áčka udělali, ale to vyplíváz logiky funkce téhle nápravy
a navíc jsem je tam chtěl dosáhnout kvůli lepší stabilitě auta v zatáčkách.

Já áčka vyřešil srovnáním šikmých dle nových od TUNERA, navařením výstuh dle L/A a nových podélných ramen a s novýma pružinama jsem měl dokonce nepatrné véčka (stejna jako MATTESS na svém zcela sériovém Rapidu). Po snížení se áčka udělali, ale to vyplíváz logiky funkce téhle nápravy
a navíc jsem je tam chtěl dosáhnout kvůli lepší stabilitě auta v zatáčkách.
11:21:33
06.03.2007
06.03.2007

COL
-> Labros: no tak jestli budu mit chvilku, tak to nacrtnu. Je to v podstate tak, jak je tu nacrtnuto tady v tematu na tech obrazcich cernou carou... smer pruhybu je stejny, akorat je pruhyb vetsinou tesne za koncem spoje ramen.
11:10:09
06.03.2007
06.03.2007

COL
-> chooki: Ja tedy nevim, co zacinam chapat, ale pisu tu uz dva roky skoro to same, a ted jsem zobecnil do tvrzeni, ze cokoliv se na naprave podeformuje nebo unavi, zpusobi acka... To, ze kolo kyve kolem osy , ktera neni totozna ani s cepem ramene podelneho ani sikmeho je tu myslim vseobecne znamo.
10:27:30
06.03.2007
06.03.2007

Labros
10:23:13
06.03.2007
06.03.2007

Labros
to bylo 19.11.2004 - před 2 a čtvrt rokem.
10:22:40
06.03.2007
06.03.2007

Labros
No to vůbec není špatný nápad, vyhledat si, co psal chooki o áčkách na vlečce před 2-2,5 roky. Mimořádně zábavné téma je toto:
kde chooki píše například:
kupa original pruzin (cca 320-330mm) na 120 ku, nove, 590 Sk/ks, dneska ich nahodim, a stale Acka !!! Zda sa mi ze trochu mensie, ale predsa.
Saky mozes prosim Ta poradit ?, aj niekto iny, samozrejme. Diky moc !!!!
kde chooki píše například:
kupa original pruzin (cca 320-330mm) na 120 ku, nove, 590 Sk/ks, dneska ich nahodim, a stale Acka !!! Zda sa mi ze trochu mensie, ale predsa.
Saky mozes prosim Ta poradit ?, aj niekto iny, samozrejme. Diky moc !!!!
10:13:30
06.03.2007
06.03.2007

chooki
-> COL: -> PeterP136: HOSI...KONECNE TO TU ZACINATE CHAPAT SPRAVNE...V PODSTATE OBIDVAJA PISETE ROVNAKE, LEN SA HRATE SO SLOVICKAMI...ALE MATE V PODSTATE PRAVDU.
JA SOM TU TIETO VECI UZ PISAL ASI TAK PRED 2-2.5 ROKMI, CO A AKO VPLYVA NA VLECKE NA ACKA, SKICE ...VSETKO...STACI VYHLADAT...SAMOZREJME MIESTNI BROUCI PYTLIKOVIA (ALEBO AKO SA TO HOVORI) - LABROS, TUNER 2, SAKY...A OVELA VIAC ICH BOLO, TU KECALI BLBOSTI A URAZALI.
JA SOM ACKA PORIESIL, TAK AKO SOM PISAL, A UZ ICH NERIESIM.
VO VSEOBECNOSTI SA DA POVEDAT, ZE ACKA SU SPOSOBENE POHYBLIVYM SPOJENIM DIELOV NAPRAVY A ICH PODDAJNYM ULOZENIM V KASNI (KLBY NAMIESTO 1 SMERU POHYBU UMOZNUJU 3)...KTO TUTO NAPRVU NAVRHOL, BY MAL VRATIT DIPLOM, JE TO HNUS, TO JE VSETKO CO SOM CHCEL...JE TO MOJA SRDCOVA TEMA
JA SOM TU TIETO VECI UZ PISAL ASI TAK PRED 2-2.5 ROKMI, CO A AKO VPLYVA NA VLECKE NA ACKA, SKICE ...VSETKO...STACI VYHLADAT...SAMOZREJME MIESTNI BROUCI PYTLIKOVIA (ALEBO AKO SA TO HOVORI) - LABROS, TUNER 2, SAKY...A OVELA VIAC ICH BOLO, TU KECALI BLBOSTI A URAZALI.
JA SOM ACKA PORIESIL, TAK AKO SOM PISAL, A UZ ICH NERIESIM.
VO VSEOBECNOSTI SA DA POVEDAT, ZE ACKA SU SPOSOBENE POHYBLIVYM SPOJENIM DIELOV NAPRAVY A ICH PODDAJNYM ULOZENIM V KASNI (KLBY NAMIESTO 1 SMERU POHYBU UMOZNUJU 3)...KTO TUTO NAPRVU NAVRHOL, BY MAL VRATIT DIPLOM, JE TO HNUS, TO JE VSETKO CO SOM CHCEL...JE TO MOJA SRDCOVA TEMA

10:09:30
06.03.2007
06.03.2007

Labros
-> COL: Nechceš to teda nakreslit, kde a jak se podélná ramena prohýbají, bylo by to mnohem názornější, než popis
23:10:31
05.03.2007
05.03.2007

COL
-> PeterP136: Ta moje veta se pouze pozastavuje nad tim, jak by to mohl byt nasledek... :o)
k tomu, co pises:
1) osy kolem kteryse neco otaci jsou dve jedna na pricce u sikmeno ramene a druha v kastli u ukotveni podelneho ramene. Bohuzel ta soustava je navrzena tak, ze trajektorie pomyslneho bodu spoje ramen je dosti odlisna pri rotaci uvaovane kolem cepu na pricce a pri rotaci uvazovane kolem cepu podelneho ramene v kastli - proste ty dve kruznice se zacnou rozbihat. Pokud by tedy ramena byla svarena a nebyla v silenblocich - ale v kluznych loziskach (jak jsou treb na klice) - neslo by s tim vubec kyvat. Ta ramena se kyvou jen diky temto pruznostem. tj. vysledna osa kyvu neni ani kolem osy otaceni jednoho nebo druheho ramene ale nekdy mezi - podle toho, jak se slebloky spolu poperou :o).
2) s tim podelnym ramenem mas pravdu - ovsem jen pokud uvazujes, ze je stale rovne (souhlasim, ze torzi podle podelne osy neprenasi zadnou) - ale predstav si, co se stane, kdyz ho prohnes (nikoliv zkroutis, ale prohnes!) - dojde k rozhozeni postaveni sikmeho ramene a objevi se Acka. A to je jedna (ale ne jedina) z veci, ktera se deje. Puvodne tam nebyly zadne vyztuhy, ale ramena se prave ohybala tesne za koncem spoje ramen, kde I profil podelneho ramene uz neni zpevnen prilozenym sikmym ramenem akde je soucasne nejvice namahan - je tam nejvetsi paka. Proto se tam zacly vkladat ty profily, ktere dale zpevnovaly ten I profil podelneho ramena. Ale jak vidno, ani to nestaci uplne dokonale. Z konstrukce jak tehle vyztuzi, tak treba vyztuzi L/A je jasne videt, ze zpevnuji rameno proti pruhybu (nikoliv trozi) - takze ten problem nepochybne existoval a existuje....
Jak jsem vsak jiz psal, duvodu Acek muze byt povicero a muzou se kombinovat, pricemz jejich ucinky se temer vyhradne scitaji, takze z toho muze byt casem pekna obluda. Temer jakykoliv nedostatek se projevi jako male ci vetsi Acko.
k tomu, co pises:
1) osy kolem kteryse neco otaci jsou dve jedna na pricce u sikmeno ramene a druha v kastli u ukotveni podelneho ramene. Bohuzel ta soustava je navrzena tak, ze trajektorie pomyslneho bodu spoje ramen je dosti odlisna pri rotaci uvaovane kolem cepu na pricce a pri rotaci uvazovane kolem cepu podelneho ramene v kastli - proste ty dve kruznice se zacnou rozbihat. Pokud by tedy ramena byla svarena a nebyla v silenblocich - ale v kluznych loziskach (jak jsou treb na klice) - neslo by s tim vubec kyvat. Ta ramena se kyvou jen diky temto pruznostem. tj. vysledna osa kyvu neni ani kolem osy otaceni jednoho nebo druheho ramene ale nekdy mezi - podle toho, jak se slebloky spolu poperou :o).
2) s tim podelnym ramenem mas pravdu - ovsem jen pokud uvazujes, ze je stale rovne (souhlasim, ze torzi podle podelne osy neprenasi zadnou) - ale predstav si, co se stane, kdyz ho prohnes (nikoliv zkroutis, ale prohnes!) - dojde k rozhozeni postaveni sikmeho ramene a objevi se Acka. A to je jedna (ale ne jedina) z veci, ktera se deje. Puvodne tam nebyly zadne vyztuhy, ale ramena se prave ohybala tesne za koncem spoje ramen, kde I profil podelneho ramene uz neni zpevnen prilozenym sikmym ramenem akde je soucasne nejvice namahan - je tam nejvetsi paka. Proto se tam zacly vkladat ty profily, ktere dale zpevnovaly ten I profil podelneho ramena. Ale jak vidno, ani to nestaci uplne dokonale. Z konstrukce jak tehle vyztuzi, tak treba vyztuzi L/A je jasne videt, ze zpevnuji rameno proti pruhybu (nikoliv trozi) - takze ten problem nepochybne existoval a existuje....
Jak jsem vsak jiz psal, duvodu Acek muze byt povicero a muzou se kombinovat, pricemz jejich ucinky se temer vyhradne scitaji, takze z toho muze byt casem pekna obluda. Temer jakykoliv nedostatek se projevi jako male ci vetsi Acko.
21:49:17
05.03.2007
05.03.2007

PeterP136
-> COL: "Neda se tvrdit, ze prohnute podelne rameno je jakysi nasledek Acek, je-li prohnute, je to vzdy pricina nebo alespon jedna z pricin Acek"
Acka znamenaju ze poloos ide nahor smerom von z auta, kedze poloos je v zmysle Acok pevne spojena s ramenom, ktore mozeme vziat ako paku a otocny bod paky je ulozenie v priecke, nevidim vplyv pozdlzneho ramena na Ackatenie. Staci si vziat napravu v pohlade zozadu auta. Mame tu paku s bodom otacania (uz si nepamatam ako sa mu vo fyzike hovorilo) a dvom a silami posobiacimi proti sebe. Ak nastane ich rovnovazny stav v momente ked ide paka od otocneho bodu nahor mame tu Acka (podla uhlu: mierne, klasicke, sko svina :) ). Ta paka je sikme rameno. Ale rovne rameno tu vidim len ako prostriedok na prenos sily z pruziny na sikme. Ibazeby si mal na mysli ohnutie rovneho ramena do luku takze pod styku so sikmym ramenom ide nahor oproti neohnutemu rovnemu ramenu. Ale na to som ja male pivo, videl som zatial len jednu vlecku a Ackami zospodu nazivo a u tej nebol ani len naznak luku a snad ani nemoze byt kym neuhnije aspon polovicka rovneho ramena.
Ale mozno sa mylim a nejaku velicinu som zanedbal. Napriklad tu ktoru spominam v tom hypotetickom postulate a teda ze rovne rameno so silentblokom ma taku pevnost v krute ze nahradi scasti pruzinu a udrzi sikme rameno ako paku vo vodorovnej polohe. Ale vzhladom na to ako novy silentblok je skruteny v ulozeni a rameno je neskrutene si o pevnosti silentbloku myslim svoje. A to je to silentblok vraj tvrdsi priamo z rubeny, pred par rokmi mi ho posielal (tusim zazaa zaco mu velmi pekne dakujem, u nas dostat len tie tzv. makke).
Acka znamenaju ze poloos ide nahor smerom von z auta, kedze poloos je v zmysle Acok pevne spojena s ramenom, ktore mozeme vziat ako paku a otocny bod paky je ulozenie v priecke, nevidim vplyv pozdlzneho ramena na Ackatenie. Staci si vziat napravu v pohlade zozadu auta. Mame tu paku s bodom otacania (uz si nepamatam ako sa mu vo fyzike hovorilo) a dvom a silami posobiacimi proti sebe. Ak nastane ich rovnovazny stav v momente ked ide paka od otocneho bodu nahor mame tu Acka (podla uhlu: mierne, klasicke, sko svina :) ). Ta paka je sikme rameno. Ale rovne rameno tu vidim len ako prostriedok na prenos sily z pruziny na sikme. Ibazeby si mal na mysli ohnutie rovneho ramena do luku takze pod styku so sikmym ramenom ide nahor oproti neohnutemu rovnemu ramenu. Ale na to som ja male pivo, videl som zatial len jednu vlecku a Ackami zospodu nazivo a u tej nebol ani len naznak luku a snad ani nemoze byt kym neuhnije aspon polovicka rovneho ramena.
Ale mozno sa mylim a nejaku velicinu som zanedbal. Napriklad tu ktoru spominam v tom hypotetickom postulate a teda ze rovne rameno so silentblokom ma taku pevnost v krute ze nahradi scasti pruzinu a udrzi sikme rameno ako paku vo vodorovnej polohe. Ale vzhladom na to ako novy silentblok je skruteny v ulozeni a rameno je neskrutene si o pevnosti silentbloku myslim svoje. A to je to silentblok vraj tvrdsi priamo z rubeny, pred par rokmi mi ho posielal (tusim zazaa zaco mu velmi pekne dakujem, u nas dostat len tie tzv. makke).
21:13:39
05.03.2007
05.03.2007

hans
-> pajavlk: 04.03.07 08:17:12 skoda ze si to nenapsal pred 14ti dnema nez sem tu vlecku dal pryc... hned bych ukazal "jak se takovej profil ohne" 

19:53:14
05.03.2007
05.03.2007

COL
-> PeterP136:
""
-> COL: Ak by sme prijali postulat ktory by tvrdil ze sikme rameno je take pruzne ze sa tlakom pruziny a kolesa dokaze prehnut a od tohoto prehnutia ho dokaze zachranit len rovne rameno, tak vsetko co si napisal je pravda :))).
""
Muzes tu tvoji uvahu nejak blize objasnit? Nezda se mi totiz, ze bych napsal neco, co by oduvodnovalo tento zaver.
""
-> COL: Ak by sme prijali postulat ktory by tvrdil ze sikme rameno je take pruzne ze sa tlakom pruziny a kolesa dokaze prehnut a od tohoto prehnutia ho dokaze zachranit len rovne rameno, tak vsetko co si napisal je pravda :))).
""
Muzes tu tvoji uvahu nejak blize objasnit? Nezda se mi totiz, ze bych napsal neco, co by oduvodnovalo tento zaver.
19:49:41
05.03.2007
05.03.2007

Vojtik
-> PeterP136: pokud jsou unavené pružiny, tak je to samozřejmě příčina áček a nové rameno to nespraví, ale v mém případě byly péra dobrý, jen byly prohnutý ty podélný ramena
18:54:06
05.03.2007
05.03.2007

PeterP136
18:51:43
05.03.2007
05.03.2007

PeterP136
-> Vojtik: Mne ked vymenili rovne ramena za nove tiez Acka zmizli, tak na tyzden. Ale ten tyzden som mal na aute prdel kus vyssie. V servise mi totiz tie ramena menili aj s tlmicmi a 90% podlahy :))), takze pruziny boli par dni odlahcene kedze auto bolo na takej polkoliske (proste vyhodene na boku). Mimochodom hladal som nejake znamky krutenia ramien (ked tu pred casom (rokmi?) prebehla velka diskusia na temu Acok) a ziadnu deformaciu rovnych ramien som nenasiel. Jedine co som stale videl bolo to ako ide sikme rameno od uchytenia na prieske nahor, takze bolo jasne ze Acka tam musia byt kym to rameno takto nahor bude trcat. Odstrania to az pevnejsie pruziny alebo gumy do pruzin.
13:00:50
05.03.2007
05.03.2007

COL
ad otazka priciny - pricinnou je vse, co zpusobi, ze zadni naprava je pri standarnim zatizeni deformovana do A. Je to teda jakykoliv deformovany dil. Neda se tvrdit, ze prohnute podelne rameno je jakysi nasledek Acek, je-li prohnute, je to vzdy pricina nebo alespon jedna z pricin Acek, a to bez ohledu na to, ze pri prohnutem podelnem rameni lze acka "vylecit" delsi pruzinou. Pricina Acek muze samozrejme spocivat i pouze v unavene pruzine - ale pak musi byt ostatni dily v poradku.
12:45:08
05.03.2007
05.03.2007

COL
Na vlecce se v podstate kazdy problem npravy projevi Ackama, je zbytecne to furt dokola resit.
Znamy je problem podelnych ramen (ktera se nekrouti, ale prohybaji), proto se tam daly ty vyztuhy (puvodne se nemontovaly), nicmene uplne stejne se projevi problem s kterymkoliv silenblokem, vydrolenym spojem ramen nebo deformovanym sikmym ramenem. Ta se deformuji taky - ikdyz spise vlivem zanedbane udrzby a vnitrni koroze, obcas se i lamou.
Znamy je problem podelnych ramen (ktera se nekrouti, ale prohybaji), proto se tam daly ty vyztuhy (puvodne se nemontovaly), nicmene uplne stejne se projevi problem s kterymkoliv silenblokem, vydrolenym spojem ramen nebo deformovanym sikmym ramenem. Ta se deformuji taky - ikdyz spise vlivem zanedbane udrzby a vnitrni koroze, obcas se i lamou.
11:55:25
05.03.2007
05.03.2007

Vojtik
U vlečky na autě mé přítelkyně byly takto prohnutá podélná ramena PŘÍČINOU a ne následkem áček. Po srovnání a výměně vyhnilých origo výztuh stojí auto jako nové i na starých pružinách, ramenech a i s LPG.
20:09:17
04.03.2007
04.03.2007

Nwkt
-> Skoda RBK: A foto těch origo by nebylo?
20:08:34
04.03.2007
04.03.2007

Skoda RBK - zrušená registrace
19:44:45
04.03.2007
04.03.2007

Bogy - autoclub MTx (startujem klukou)
mohli by ste sem pls hodit par foto tych vystuh ? dost by mi to pomohlo ,dik
17:52:04
04.03.2007
04.03.2007

Syny
-> pajavlk:

16:15:53
04.03.2007
04.03.2007

pajavlk
ohnuté šikmé rameno sem viděl právě u toho garde nestih sem to už nafotit je ve šrotu ohnulo se přesně v tom místě kde končí podélné rameno a kde je největší páka plech byl normálně ohnutej ale nikde neprasknul ale to bylo zaviněný fakt extrémním přetížením protože borec v tom vez 8 lidí vzadu jel po dorazech a vzal nákej hup to bylo jediný šikmý rameno který bylo prokazatelně ohnutý .. a ty podélná ramena co tu dávate to je fakt až následek áček na 95% za to můžou unavený pružiny proč tu teda lítal rady rovnat šikmý ramena lisem a podobný šílenosti ? když šikmý ramena sou až to poslední co by to mohlo dělat ?
16:13:12
04.03.2007
04.03.2007

sep
-> Vojtik: :tak kdyby jich pár použitelných zbylo dej vědět,díky.
14:07:08
04.03.2007
04.03.2007

PeterP136
-> Vojtik: Problem je vsak v tom ze zakon kolesa udava hriadel. A hriadel je ovplyvneny rurkou v ktorej je v lozsikach a ta je privarena k sikmemu ramenu a to sa kyve v prieske prevodovky co je centralny bod okolo ktoreho sa toci zvisla os kolesa. A aby sa koleso nezarylo do blatniku je tu pruzina ktora posobi na pake silou proti tlaku cesty na koleso.
Sice sa do toho moze zarata aj pevnost silentbloku pozdlzneho ramena a samotne pozdlzne rameno na krut ale kolko percent je to popri sile posobiacej pruzinou to netusim.
Sice sa do toho moze zarata aj pevnost silentbloku pozdlzneho ramena a samotne pozdlzne rameno na krut ale kolko percent je to popri sile posobiacej pruzinou to netusim.
13:52:29
04.03.2007
04.03.2007

Vojtik
-> sep: nikde jsem je neviděl prodávat, ale mám doma několik vleček připravených k renovaci, takjsem si z nich ty výztuhy vzal, páč tam byly krásné a při renovaci těch vleček budu používat L/A výztuhy, tak ty origo nebudu potřebovat
13:50:41
04.03.2007
04.03.2007

Vojtik
-> PeterP136: já si právě myslim, že ten průhyb je příčina, páč po srovnání a daní jiných výztuh stojí auto na původních pružinách i nápravách jako nové a to má i LPG a i za jízdy, když jedu za mladou, tak to stojí krásně rovně a to jsem žádné rameno nevyměňoval
13:23:37
04.03.2007
04.03.2007

PeterP136
-> Vojtik: To co naznacujes na obrazkoch je podla mojho nazoru nasledok a nie pricina Acok.
Ja som mal Acka uz par dni po vymene ramien pricom obe ramena boli a aj su doteraz v poriadku. Sikme su sice hnile ale ziadne ohnutie na nich neivdim. Zato vidim ako sikme ramena stupaju nahor uz od ich uchytena na priecke prevodovky. Proste lpg a stare unavene pruziny sposobi ze sa na vlecke robia Acka. Vzhladom na to ze poloos u zkyvky konci az v prevodovke zatial co sikme rameno tak v dvoch tretinach na ceste od pruziny k prevodovke je vlecka na Ackatenie pri unavenych pruzinach citliejsia nez kyvka. Snad len ze kyvka je citliva aj na stav silentblokov prevodovky a motora. Ale este som nedivel brutalne acka na kyvke aj ked jej gumy zaliezali za lemy od pretazenia zatial co na vlecke pri rovnakom pretazeni idu kolesa takmer po vnutornych rafkoch :) a pomyselny koniec poloos keby to bola kyvka je niekde v asfalte :).
Acka poriesim definitivne az generalkovanou napravou ked dam do pruzin gumy a budem mat tzv. nakopnuty zadok :).
Dalsia teoria ktoru si bouzial nemam ako potvrdit, kedze nemam novu priecku prevodovky a teda neviem ako ma vyzerat, je ohnuta priecka prevodovky. Ale dalsia, ktora je uz nafarbena po opieskovani a prichystana do genralkovanej napravy je aspon od oka rovnaka ako ta ktoru mam na aute.
Ja som mal Acka uz par dni po vymene ramien pricom obe ramena boli a aj su doteraz v poriadku. Sikme su sice hnile ale ziadne ohnutie na nich neivdim. Zato vidim ako sikme ramena stupaju nahor uz od ich uchytena na priecke prevodovky. Proste lpg a stare unavene pruziny sposobi ze sa na vlecke robia Acka. Vzhladom na to ze poloos u zkyvky konci az v prevodovke zatial co sikme rameno tak v dvoch tretinach na ceste od pruziny k prevodovke je vlecka na Ackatenie pri unavenych pruzinach citliejsia nez kyvka. Snad len ze kyvka je citliva aj na stav silentblokov prevodovky a motora. Ale este som nedivel brutalne acka na kyvke aj ked jej gumy zaliezali za lemy od pretazenia zatial co na vlecke pri rovnakom pretazeni idu kolesa takmer po vnutornych rafkoch :) a pomyselny koniec poloos keby to bola kyvka je niekde v asfalte :).
Acka poriesim definitivne az generalkovanou napravou ked dam do pruzin gumy a budem mat tzv. nakopnuty zadok :).
Dalsia teoria ktoru si bouzial nemam ako potvrdit, kedze nemam novu priecku prevodovky a teda neviem ako ma vyzerat, je ohnuta priecka prevodovky. Ale dalsia, ktora je uz nafarbena po opieskovani a prichystana do genralkovanej napravy je aspon od oka rovnaka ako ta ktoru mam na aute.
12:54:03
04.03.2007
04.03.2007

Bogy - autoclub MTx (startujem klukou)
aj ja som na tuto temu vela pocul a vela otom rozmyslal v spojeni s repasom mojej vlecky bo nikto nema vacsie acka ako ja :D preberali sme to s labrosom a na spravenie acok treba v kazdom pripade nove pozdlzne ramena + silentbloky, o sikmych ramenach som pocul len par krat zeby sa skrutili a pripada mi to nelogicke ked sa nadtym tak zamyslim nad tym posobenim sil tam